Boon Edam ontwikkelt eerste energieopwekkende draaideur

De draaideur van Boon Edam speelt een belangrijke rol in het bereiken en handhaven van de duurzaamheid van het gebouw. De draaideur van het type Tourniket levert een actieve bijdrage aan het besparen van de duurzaam opgewekte energie. Vooraf is door middel van een energiecalculatie berekend dat de Tourniket in deze specifieke situatie een besparing van rond de 4600 kWh per jaar realiseert ten opzichte van conventionele schuifdeuren.

 

De Tourniket is uitgerust met een speciale generator die wordt aangedreven door menselijke energie. Deze generator controleert bovendien de draaisnelheid van de deur, zodat de veiligheid gewaarborgd is. Het plafond van de deur is gemaakt van veiligheidsglas en biedt een duidelijk zicht op de toegepaste technologie.

 

LED-verlichting

Een set supercondensatoren slaat de gegenereerde energie op en vormt een constante bron van energie om de low energy LED-verlichting in het plafond brandend te houden. In het geval dat de LED-verlichting alle beschikbare energie heeft verbruikt, schakelt de hoog-rendement besturing over naar het 220V net van het gebouw zelf. Dit systeem garandeert dat de deur altijd duidelijk verlicht is, zelfs in het geval van beperkte doorstroom.

 

Een schaalverdeling met LED-verlichting in de Tourniket geeft een indicatie voor de hoeveelheid energie die wordt gegenereerd. Als een gebruiker de draaideur op langzame snelheid gebruikt, zullen de lampjes in de rode of oranje zone blijven. Mensen die in een normaal of snel tempo de draaideur gebruiken, zullen de indicatielampjes in de groene zone brengen. Dit geeft aan dat een aanzienlijke hoeveelheid elektrische energie wordt gegenereerd.

 

Human powered energie

Een andere LED-indicator op de controle-unit geeft aan wanneer de verlichting van de deur op human powered energie of op het 220V net van het gebouw brandt.

De redactie

Recent Posts

Ongelijk speelveld voor Nederlandse industrie door hoge industriekosten

Uit nieuw onderzoek in opdracht van de Rijksoverheid blijkt nu onomstotelijk dat de kosten van elektriciteit voor…

52 minuten ago

Nationaal Versterkingsplan voor aantrekken microchip-talent

Hans de Jong, voormalig president van Philips Nederland, gaat aan de slag als speciaal gezant…

19 uur ago

Innovaties in de oppervlaktetechnologie

Technologische innovatie, duurzaamheid en circulariteit in de branche van oppervlaktetechnieken zijn en blijven belangrijk. Ondanks…

19 uur ago

EMO Hannover van zes naar vijf dagen

De duur van EMO Hannover 2025, de beurs voor productietechnologie, wordt ingekort van zes naar…

20 uur ago

Dalende trend in loonafspraken zet door

In april 2024 kwamen nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 4,8 procent. Dit ligt in lijn met de dalende…

20 uur ago

‘Robotiseren gaat verder dan robots implementeren’

Robotiseren, digitaliseren en circulariteit zijn mensenwerk. Robotiseren gaat verder dan het implementeren van robots. Vooral…

1 dag ago