Blog Rolf Elling: ‘Neem de tijd voor een bedrijfsovername’

Het gaat vaak om bedrijven opgericht door opa, in de meeste gevallen alleen gestart en uitgegroeid tot een respectabele onderneming, overgenomen door zijn zoon, die het dan weer graag door wil zetten naar de volgende generatie.

Groot en klein, ze zijn er volop en vroeg of laat krijgen deze bedrijven met de overname te maken. En het geeft vaak een goed gevoel als het bedrijf wordt overgenomen door een familielid. Deze is vaak bekend met het bedrijf en de historie en in veel gevallen er zelf al in werkzaam waardoor het overnameproces wellicht redelijk soepel zal verlopen.

Wat belangrijk is dat voor de overname ruim de tijd wordt genomen. Het advies is om zeker een jaar of vijf voordat de overname een feit moet zijn, wordt begonnen met de voorbereidingen. Het lijkt een enorm lange tijd, maar in de praktijk blijkt dit wel noodzakelijk.

Bovendien zijn er best veel organisaties die het overnameproces uitstekend kunnen begeleiden. Kijk maar eens binnen de brancheorganisatie waarbij u bent aangesloten.

Maar er is één aspect bij de bedrijfsovername binnen de familie die de zaak kan bemoeilijken. Het gaat om een fors financieel obstakel. De belasting die moet worden betaald bij de overdracht van de aandelen ligt in ons land gemiddeld op 300.000 euro.

En dit staat in schril contrast bij de ondernemingen in België en Duitsland. Deze zijn vrijgesteld van deze belastingheffing bij een generatiewisseling.

En dat geeft toch wel wat scheve gezichten, kan ik mij zo voorstellen. In elk geval heeft het zijn impact op de concurrentiepositie. En dat kan binnen de Europese unie toch niet de bedoeling zijn.

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: https://www.facebook.com/vraagenaanbod

Rolf Elling

Recent Posts

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

8 uur ago

FME over coalitieakkoord: ‘Stabiel beleid is nodig om de technologische industrie te behouden’

FME is blij dat er na zes maanden formeren een regeerakkoord ligt en dat een…

11 uur ago

Stevast techniek: ‘Positief verrast’

Stevast Techniek uit Beilen is voor de tweede keer aanwezig op Maakindustrie Expo. ‘Vorig jaar…

15 uur ago

Ontmoeten relaties en zoeken naar personeel

Maakindustrie Expo in Evenementenhal Hardenberg is een tweedaags event (15 en 16 mei) voor de…

15 uur ago

Consolidatie in metaalbewerking zet door

Metaalbewerkende bedrijven kregen de afgelopen jaren veel voor hun kiezen, denk aan aanhoudende personeelstekorten, hoge…

1 dag ago

WBSO-steun leidt tot recordinvesteringen in innovatie

Nieuwe innovatieve technologie is het antwoord op uitdagingen op terreinen als veiligheid, zorg, verduurzaming en…

1 dag ago