Categories: Actueel

Blog Rolf Elling: Even geen McDonalds

Hier ben ik stellig van overtuigd. Zeker als je hoort dat bussenbouwers een miljoenenopdracht verliezen aan een concurrerende bedrijf uit Europa omdat deze financiële ondersteuning ontvangt van de staat. Met alle goede wil, maar daar is niet tegenop te boksen. En dit gebeurt niet alleen in de bussenbouw. Ook bij grotere metaal gerelateerde projecten in het buitenland, hebben de Nederlandse ondernemers wel eens last van de politiek die in dat land wordt gevoerd. Het eigen land eerst is dus niet bedacht door de huidige president van de VS Donald Trump. Nee, het bestaat al vele jaren.

Tja, en als je dan een fraaie order misloopt om bovengenoemde reden, word je wel eens een beetje moedeloos. En dat kan ik mij goed voorstellen. Het is ook verdraaid lastig om een level playing field in te richten laat staan om deze te handhaven en te controleren. Kijk alleen maar binnen onze ‘eigen’ Europese Unie, de economische verschillen zijn enorm. Niet alleen als je kijkt naar het loonstelsel maar ook naar de wet- en regelgeving. En wat gaat er gebeuren met de Amerikaanse vestigingen in ons land. Haalt Trump de productie terug naar eigen land. Het eerste voorbeeld hiervan diende zich al aan. Per 1 augustus sluit het Amerikaanse bedrijf Weasler de vestiging in het Gelderse Wijchen. 37 mensen verliezen hun baan. De productie van aandrijvingen en koppelingen gaat terug naar de VS. Het zal hier wellicht niet bij blijven. Mocht het evenwel helemaal uit de hand gaan lopen, moeten we maar tegenacties verzinnen. En zo moeilijk is dit niet. Gewoon de Amerikaanse concerns als McDonalds, Coca Cola en American Express links laten liggen. Dat moet toch lukken. Alternatieven voldoende, toch.


Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

1 dag ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 dag ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

1 dag ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago