Categories: Actueel

Asecos: ‘Gevaarlijke stoffen in apothekerskast’

Het principe van de apothekerskast heeft allang de keuken veroverd. Logisch, gezien de synthese van maximale opslag en onblemmerde toegankelijkheid op een minimaal oppervlak. Een team van Asecos-engineers is twee jaar vrijgesteld om dit concept te vertalen in een 90 minuten brandwerende opslagkast voor gevaarlijke stoffen. Het brandveiligheidsniveau – hoe lastig ook – bleek gezien de expertise van het bedrijf nog het gemakkelijkste onderdeel van de breinbreker: de sandwichconstructies met intumescerende en temperatuurregulerende componenten leveren een beproefd veiligheidsniveau mede dankzij verkante paneelverbindingen.

Mechanische uitdagingen

De lastige mechanische uitdagingen zijn eveneens concessieloos bedwongen. Inclusief ventilatievoud en specifieke laboratoriumwensen zoals verplaatsbaarheid, geruisloze werking of risicoloos gebruik door mensen zonder veiligheidsschoeisel. En als die kast – de V-line – dan toch verplaatsbaar is en natuurlijk duurder dan een ook al fraaie standaardkast, dan moet de laborant ook met een goed investeringsvoorstel kunnen komen: ook dat kan, de kast gaat gemakkelijk tien tot vijftien jaar mee, onder meer beproefd met meer dan 50.000 open-sluitcycli. Het design van de verschillende uitvoeringen sluit aan bij gebruikelijke laboratorium- en industrie-inrichtingen. De investering – afhankelijk van uitvoering en opties – beweegt zich volgens Asecos rond het gebruikelijke procuratieniveau van beslissers.

Eigen productie

Asecos-directeur Peter Kranendonk schrijft het engineeringssucces onder meer toe aan de volledig eigen productie. Het bedrijf ontwerpt en maakt alle onderdelen van plaatwerk tot en met elektronica in eigen beheer. Zo konden tot in de laatste fase slimme en praktische puntjes op de i worden gezet zoals horizontale en verticale compartimentering, handling-veilige zijrelingen, blokkeerbeveiliging, automatische sluiting bij brand (T >55 °C) of stroomonderbreking of middels backup-accu tot en met optionele persoonlijke toegangscontrole. Automatische sluiting met akoestisch signaal wordt ook gactiveerd indien de kast langer dan een minuut open blijft.

Twee uitvoeringen

De V-Line kent twee standaarduitvoeringen, met één respectievelijk twee secties. In geval van de waarschijnlijk meestgekozen dubbele uitvoering kan een deel tegelijk worden geopend. In ronde getallen weegt de totale constructie ongeveer 550 kilogram. Per sectie is een royale ‘payload’ tot zo’n 250 kg. mogelijk, verdeeld over zes verstelbare niveau’s. De onder- en bovengeleiders zorgen niet alleen voor een schokvrije beweging, maar ook voor mechanische afsteuning op de hoofdconstructie. De uitgeschoven sectie blijft zonder aanvullende voorzieningen keurig op maximaal 1,2 cm boven de vloer, zoals een van de vijftig criteria voor het Duitse GS-keur voorschrijft. De sectie schuift overigens niet volledig uit de kast: een deel van 300 mm – waar men logischerwijs de voorraadverpakkingen plaatst – blijft binnen de 85 cm diepe constructie en verhoogt zo de stabiliteit. De breedte bedraagt 45 resp. 81 cm de enkelvoudige en dubbele uitvoering. Uiteraard voldoet de V-Line aan EN 14470-1 (constructie en test), EN 1363-1 (onder meer brandcurve), EN 14727 (laboratoriuminrichting), CE- en GS-keur. Dus de laborant kan wat dat betreft onbezorgde genieten uniek apothekerscomfort.


www.asecos.com


Asecos-directeur Peter Kranendonk sluit de V-Line met een druk op de knop. Optioneel kan een gepersonaliseerde toegangscontrole worden ingebouwd.

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

2 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

2 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

2 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

2 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago