Beltech en Trento ontwikkelen oplossing voor manloos beladen stansdelen met robot

Een probleem bij stansdelen die in bijvoorbeeld een bewerkingscentrum nog verder bewerkt moeten worden, is dat ze doorgaans ad random in een stalen bak worden aangeleverd. Ze liggen op elkaar, naast elkaar, gedraaid en noem maar op; in ieder geval zodanig willekeurig dat er geen vast herkennispatroon is voor de robot. Door nu eerst met een 3D laser het deel te scannen en die contour te vergelijken met hoe het deel er moet uitzien, weet het visionsysteem hoe het deel ligt en hoe de robotgrijper het moet pakken en zodanig draaien dat het goed in bijvoorbeeld de spanmal van de machine kan worden geplaatst.

‘De software controleert ook of de robotgrijper tijdens het vastpakken niet de opslagkist gaat raken. Dan wordt een ander deel gepakt’, legt Leon Bemelmans van Beltech uit. De robot kan het stansdeel in de mal plaatsen met een positienauwkeurigheid van plus of min anderhalve millimeter, voldoende voor het gebruik van spanmallen.

Besparing manuele arbeid

Het systeem is zo in staat om een krat met stansdelen manloos uit te nemen, in de spanmal te plaatsen en daar ook weer uit te nemen en eventueel in een andere machine of weer in een krat terug te leggen. Doordat de delen volledig willekeurig in zo’n krat worden gegooid, lukt het niet alle delen uit te nemen.

Bemelmans: ‘Er zijn ook stukken die bijvoorbeeld rechtop tegen de rand staan. Die kunnen we nooit scannen.’ Hij schat dat uiteindelijk zo’n 5 procent van de delen niet herkend kan worden door het visionsysteem. Dat hoeft in de praktijk nauwelijks bezwaarlijk te zijn, omdat je dan toch het merendeel van de delen wel manloos kunt uitpakken en in de spanmal leggen. De kostenbesparing op de inzet van manuele arbeid is ook met 5 procent residu groot.

Robotcel

Op Vision & Robotics van het Mikrocentrum toonde Beltech deze oplossing in een werkende robotcel, die door Trento is ontwikkeld. Deze Flex-i-load robotcel is speciaal ontwikkeld voor het beladen van CNC-machines, draaibanken en bewerkingscentra. Op Vision & Robotics was de cel voorzien van een Motoman robot met 20 kilogram hefgewicht, ruim voldoende voor stansdelen. Als er zwaardere delen beladen moeten worden, kan de cel uitgerust worden met een Fanuc robot van 165 kilo. Trento gaat de door Beltech ontwikkelde oplossing in de markt zetten.

 

Franc Coenen

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

3 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

3 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

3 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

3 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

4 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

4 dagen ago