Actueel

Automatiseren en digitaliseren van vakmanschap

Werkgevers in de maakindustrie kampen al jaren met een personeelstekort. Vooral vakmensen met kennis van metaalbewerking zijn moeilijk te vinden. Door vergrijzing wordt dit probleem in de toekomst alsmaar groter. Voeg daar nog onverwachte factoren aan toe, zoals we dit jaar hebben meegemaakt toen sommige maakbedrijven hun productie stil moesten leggen door ziek personeel, en het wordt duidelijk dat de maakindustrie kwetsbaar is.

Foto: De Nederlandse Metaaldagen

Daarom is nu het moment aangebroken om stappen te gaan maken richting een Smart Factory die minder afhankelijk is van dit soort factoren. Automatisering en het digitaliseren van vakmanschap is een eerste stap in die richting, aldus de organisatoren van de Nederlandse Metaaldagen.

Van 21 tot 23 april zijn er tijdens deze beurs in de Brabanthallen in Den Bosch exposanten aanwezig die bezoekers kunnen informeren over slimme machines die de basis vormen van een Smart Factory. ‘De echte vakman kijkt en luistert naar het proces en voelt precies aan wanneer een bewerkingsproces niet soepel loopt. Aan de hand daarvan weet diegene het proces bij te sturen door bijvoorbeeld te spelen met het toerental of de voeding. Dit is slechts een klein voorbeeld, maar dit soort expertise verdwijnt nu langzaam uit de industrie en dat vormt een probleem voor de toekomst van de maakindustrie en B.V. Nederland. In het kader van Smart Manufacturing moet deze expertise gedigitaliseerd worden om ook in de toekomst concurrerend te kunnen zijn. Gelukkig zien we nu stap voor stap allerlei initiatieven ontstaan die dit mogelijk maken’, vertelt Jeroen ter Steege, Event Director van de Nederlandse Metaaldagen.

Er zijn inmiddels al veel CNC-machines op de markt die met ingebouwde sensoren en vormen van kunstmatige intelligentie een deel van het vakmanschap weten te evenaren en automatisch het proces kunnen bijsturen. Denk bijvoorbeeld aan lasersnijmachines die zelf het snijproces aanpassen aan de hand van data uit sensoren, freesmachines die automatisch het toerental regelen wanneer vibratie optreedt en kantbanken met een hoekmeetsysteem die automatisch voor een juiste buiging zorgt. Daarnaast komen er steeds meer gebruiksvriendelijke software en besturingssystemen op de markt die onervaren medewerkers stap voor stap door het proces kunnen leiden. In combinatie met automatisering, een belangrijk element in een Smart Factory, kan de flexibiliteit naar een nog hoger level getild worden. Zo kan één medewerker dankzij automatisering meerdere machines operationeel houden en kunnen werkzaamheden die gezien worden als eentonig, vies of eenvoudig door een automatiseringsoplossing worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het beladen en ontladen van machines, ontbramen of eenvoudige laswerkzaamheden. Op die manier houden vakmensen hun handen vrij voor complexere taken. Tijdens de Nederlandse Metaaldagen komen de voordelen van Smart Manufacturing duidelijk naar voren en kunnen bedrijven die stappen willen nemen richting een Smart Factory zich laten informeren over de beschikbare machines, systemen en softwareoplossingen.

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

24 uur ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 dag ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

1 dag ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago