Categories: ActueelMarktprijzen

Analyse: Staalprijzen over hoogtepunt

De opwaartse trend bij de staalprijzen lijkt even te stagneren. Als reactie daarop horen we er inmiddels veel speculaties over de vraag in welke richting de prijzen de komende maanden zullen gaan. De grote orderstroom van begin dit jaar bij de Europese staalfabrieken lijkt inderdaad wat afgeslankt te zijn waardoor de levertijden van sommige staalproducten wat korter zijn geworden.


Dit meldt NovioStaal in zijn nieuwsbrief Het Staaljournaal van april 2017. Daarnaast heeft Europese Commissie besloten om voor een aantal landen, zoals Brazilië, Rusland en Servië, de voorgenomen anti-dumping maatregelen niet door te voeren. Dit heeft ervoor gezorgd dat de importmogelijkheden voor de grotere verbruikers en traders aanzienlijk verbeterd werden, waardoor de Europese fabrieken dus wat meer concurrentie op de markt krijgen. Verder werd onlangs bekend dat China vorige maand een record hoeveelheid ruw staal van 72 miljoen ton heeft geproduceerd. Deze informatie staat overigens haaks op wat China eerder beweerde, namelijk dat het land bezig is de staalproductiecapaciteit fors af te bouwen.


Vorige maand meldden we nog dat de prijzen in China aan het stijgen zijn, maar inmiddels ontvangen we ook informatie dat in China, als gevolg van het grote aanbod van en de toch wat tegenvallende vraag naar staal, de prijzen ook onder druk zijn komen te staan. Om de vraag te stimuleren, heeft één van de grotere fabrieken de prijzen voor warmgewalste rollen voor levering mei met zo’n 40 euro per ton laten dalen. Uiteindelijk zal dit ook zijn gevolg in Europa kunnen krijgen. Immers zullen de Chinese fabrieken links of rechtsom toch proberen het teveel geproduceerde materiaal ergens in de wereld te gaan slijten.
Daarbij komt dat India haar staalexport de afgelopen 12 maanden verdubbeld heeft. Per saldo zal vooralsnog dus globaal de balans tussen vraag en aanbod scheef blijven. Bovendien zijn de prijzen voor ertsen behoorlijk gedaald, terwijl die voor schroot ook instabiel zijn. Vandaar dan ook die eerdergenoemde speculaties met uiteenlopende opvattingen. Sommige experts denken dat de huidige prijsstabilisatie een voorbode van nieuwe verhogingen is. Een aanname die gebaseerd is op de te verwachten groei van het staalverbruik. Anderen geloven eerder in een daling.


De marktontwikkelingen volgen elkaar snel op, zo schreven we al en dus is een lichte daling op korte termijn en over een korte periode niet ondenkbaar. Immers met de naderende zomervakantie neemt de behoefte aan staal altijd wat af en de vraag is hoe de Europese staalmakers hiermee om zullen gaan.
Erg interessant zijn de ontwikkelingen te noemen over de concentraties en overnames van fabrieken binnen Europa. ArcelorMittal (AM) is samen met haar partner Marcegaglia (MARC) in overleg met de Italiaanse regering over de overname van Ilva. Bij dat overleg heeft men concurrentie van een andere Italiaanse fabriek. ArcelorMittal is al de grootste staalproducent binnen Europa en als zij er in slaagt de Italiaanse fabriek over te nemen dan neemt haar totale aandeel in markt wederom toe. De besprekingen over een fusie van Tata Steel met de staaltak van ThyssenKrupp (TKS) lijken ook nader tot een eindresultaat te komen. Dat wordt ergens in augustus of september verwacht, waarmee het ook de tweede speler op de Europese staalmarkt zal worden. In die nieuwe setting hebben Tata/TKS en AM/MARC samen een marktaandeel binnen de EU van ca. 70-75 procent.


Verder schijnt het dat US Steel in Košice (Slowakije) overgenomen zal worden door de Chinese HeSteel Group (HBIS). Deze Chinese staalfabriek kocht in 2016 al de Servische staalfabriek Smederevo, maar treedt met de mogelijke aankoop van ‘Košice’ dan ook toe als producent binnen de Europese Unie. Wij zijn erg benieuwd hoe de EU-commissie op al deze ontwikkelingen zal reageren.

Noviostaal geeft per 20 april 2017 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 552 – 570
  • Koudgewalste coils: 660 – 675
  • Sendzimir verz. coils: 700 – 720
  • Kwartoplaat: 570 – 585

De fabrieksprijzen staal laten een gespleten beeld zien. Voor deze maand noteren we voor Warmgewalste coils en Koudgewalste coils lagere prijzen (van -5 tot -20 €/ton), de prijzen voor Sendzimir verzinkte coils zijn gelijk gebleven en voor Kwartoplaat stijgen de prijzen van 0 tot 5 € per ton vergeleken met de staalprijzen in maart 2017 .
 

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

2 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

2 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

2 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

2 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago