Actueel

ABISS zet digitale transitie centraal

Op de ABISS kennisbeurs in Kortrijk staat ‘digitale transformatie’ centraal. Experts van bedrijven brancheorganisaties en kenniscentra houden lezingen over concrete projecten en technologieën. Exposanten tonen daarnaast een ruim pallet aan digitaliseringssoftware, toepassingen of andere oplossingen die digitalisering mogelijk maken.

Foto: IndustrialFairs

De ABISS summit gaat op 7 oktober zijn zesde editie in. Vorig jaar was de digitaliseringsvakbeurs in Kortrijk Xpo het eerste postcorona event. Door de maatregelen was het aantal bezoekers beperkt tot 800 en heersten er regels met betrekking tot afstand houden en mondmaskerplicht.

‘Deze editie zijn de regels zeer beperkt en kunnen we zoals vanouds organiseren’, vertelt Sven Mollie van beursorganisatie IndustrialFairs. De beursmanager verwacht dat de bezoekersaantallen hierdoor weer richting de 1.050 mensen lopen. Ruim zestig bedrijven hebben zich als standhouder ingeschreven waardoor de beurs volledig is uitverkocht. ‘Bezoekers én exposanten kijken duidelijk reikhalzend uit naar het fysieke contact’, verklaart hij.

Laatste trends

De aanwezige exposanten tonen de laatste ontwikkelingen op het gebied van automatisering en digitalisering. Het gaat daarbij om bedrijven die digitaliseringssoftware en toepassingen bieden of andere oplossingen die digitalisering mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan dashboards die digitale data inzichtelijk maken, robotic proecess automation, AI & Machine learning en software dat Incident Response and Forensic Analysis mogelijk maakt.

Net zoals vorig jaar is ABISS verdeeld in drie thema’s: Industry of things, Intelligence of things en Security of things. Mollie vertelt dat bedrijfsleiders uit alle sectoren van de industrie de beurs traditioneel bezoeken. ‘De bezoekers komen uit diverse sectoren, maar het zijn allemaal mensen met beslissingsbevoegdheid die op zoek zijn naar oplossingen om processen binnen hun bedrijf te digitaliseren.’

‘Digitalisering is so passé’

Hij geeft aan dat ‘digitalisering’ eigenlijk een verouderde term is. ‘Dat staat voor het gebruiken van bestaande technologie om je organisatieflows digitaal te verwerken en te optimaliseren.’ Bij ABISS wil de beursorganisatie verder gaan en staat ‘digitale transformatie’ centraal. ‘Dit is het zoeken naar de nieuwste technologieën die upcoming zijn om je organisatie toekomstgericht al een stap verder te zetten’, legt Mollie uit. 

Om deze reden is gekozen voor de beursslogan: ‘Digitalisering is so passé – ABISS2021 brengt u the Next Big Thing voor IoT en I4.0.’ Mollie verduidelijkt: ‘Concreet bezoek men ABISS niet alleen om actuele technologie te vinden, maar ook om de nieuwste technologie in ontwikkeling te vinden, waar je de komende jaren en decennia onvermijdelijk mee verder wil groeien.’

Twijfelaars

Alhoewel bedrijven al langer inzetten op digitalisering, heeft corona volgens de organisatie de laatste twijfelaars over de streep getrokken. ‘De economische, organisatorische en maatschappelijke impact van de pandemie zal een katalysator blijven voor digitale innovatie en transformatie’. IndustrialFairs is daarbij zelf exemplarisch. ‘Wij hadden al langer plannen om een digitaal luik van de beurs te organiseren, maar vorig jaar is dit in een stroomversnelling gekomen. Dit jaar zullen we voor de tweede keer ABISS digital neerzetten, een online versie van ABISS waardoor mensen, die verhinderd zijn om naar Kortrijk te komen, online toch kunnen aanhaken bij onze expert classes en interageren met onze partner’, vertelt Mollie.

Net zoals bij de vorige edities, staat het delen van kennis en ervaringen centraal in Kortrijk. Binnen zogenaamde ‘expert classes’ komen brancheorganisaties, kenniscentra en bedrijven spreken over nieuwigheden en hun eigen doorlopen digitaliseringstrajecten. Een van de sprekers is bijvoorbeeld Stefan Peerenbooms van Tenneco dat autocomponenten produceert op geavanceerde, automatische productielijnen. Door de PLC signalen te monitoren en hier AI-gestuurde data-analyse op los te laten, kunnen problemen eerder gedetecteerd worden en productieverlies beperkt worden.

Beste practices

Een andere master class wordt geleid door Michael Rademaker van IDLab – Imec, een onderzoeksgroep verbonden aan de UGent. Rademakers komt spreken over het potentieel van digital twins bij de optimalisatie van industriële processen. Peter Merlevede van Port of Zeebrugge vertelt op zijn beurt over het gebruik van 5G in het havengebied. Door het gebruik van 5G is het havenbedrijf in staat grotere informatiestromen te behandelen waardoor nieuwe processen mogelijk zijn.

Juist deze combinatie tussen kennisuitwisseling en aanbod van digitaliseringoplossingen is de kracht van ABISS, meent Mollie. ‘Veel bedrijven komen eerst op de Expert classes luisteren naar de theorie of praktijkvoorbeelden en gaan vervolgens op de beurs in gesprek met aanbieders om hun eigen digitale transformatie vorm te geven.’

Jerom Rozendaal

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

2 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

2 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

2 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

2 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago