Categories: Actueel

Wereldwijd aantal faillissementen neemt na tien jaar weer toe

Dat blijkt uit onderzoek van Atradius. De stijging voor 2019 ligt 0,8 hoger dan de eerdere prognose. Reden hiervoor zijn de slechter dan verwachte insolventieontwikkelingen in Noord-Amerika.

John Lorié, hoofdeconoom bij Atradius: ‘Het aantal faillissementen blijft wereldwijd stijgen. Het is gezien de toenemende spanningen met China een teken aan de wand dat de VS de positie als koploper van de eurozone heeft overgenomen. Het is daarnaast zorgwekkend dat ook in Azië- Pacific sprake is van een trendbreuk. In deze regio neemt het aantal faillissementen voor het eerst sinds tien jaar toe. Ook in Europa zijn de effecten van de wereldwijde groeivertraging voelbaar. Mede als gevolg van de economische krimp in Duitsland lijkt het dan ook onvermijdelijk dat het aantal faillissementen ook in Nederland zal stijgen. De kans dat dit beeld verder verslechtert in de komende periode is daarbij aanzienlijk.’


Voor 2020 zou de versoepeling van het monetaire beleid in de meer ontwikkelde markten, met name in de Verenigde Staten, de economische groei en de bedrijvigheid enigszins moeten ondersteunen. De verwachting is dat de wereldwijde bbp-groei uit zal komen op 2,7 procent, al is dit afhankelijk van het verdere verloop van de handelsoorlog. Aangezien het einde hiervan nog niet in zicht is, blijven de investeringen waarschijnlijk beperkt, waardoor financieringsrisico’s toenemen. Om die reden verwacht Atradius dat het aantal faillissementen wereldwijd opnieuw licht zal stijgen, met 1,2 procent.

West-Europa

Het aantal West-Europese bedrijven dat in 2019 failliet gaat, zal naar verwachting met 2,7 procent toenemen. Dit is de eerste jaarlijkse stijging voor West-Europa sinds 2013. Voor 2020 wordt een kleine stijging van 0,7 procent verwacht. Voor de Eurozone geldt een verwachte stijging van 1,2 procent in 2019.

De vertragende economische groei, de escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de dreigende onzekerheid rond Brexit en de Italiaanse politiek zijn de belangrijkste oorzaken van de opleving van de bedrijfsfaillissementen in West-Europa. Deze factoren vormen ook een negatief risico voor de financiële stabiliteit en de solvabiliteit van bedrijven in 2020.

Nederland

De groei van het bbp in Nederland zal in 2019 uitkomen op 1,5 procent. De Nederlandse be- en verwerkende industrie heeft last van sterke tegenwind van de zwakke wereldhandel, een hoge mate van onzekerheid en de malaise van de Duitse industrie. De binnenlandse vraag blijft robuust. De arbeidsmarkt is nog steeds krap, de werkgelegenheids bleef sterk groeien in de eerste helft van het jaar.

Na enkele jaren waarin het aantal faillissementen daalde, zal in 2019 een ommekeer komen met een verwachte stijging van de insolventies van drie procent. Voor 2020 wordt een stijging van één procent verwacht. Atradius geeft aan dat het mogelijk negatieve effect van een no-deal Brexit niet is meegenomen in deze cijfers, waardoor de prognose nog aangepast kan worden.

Lorié besluit: ‘Het economische klimaat is onmiskenbaar verslechterd, maar er zijn nog steeds kansen. Hoewel de export en investeringen teruglopen, wordt in verschillende landen, waaronder Nederland en Duitsland, de groei wel ondersteund door een robuuste binnenlandse vraag. Ook wordt het consumentenvertrouwen in ons land ondersteund door een sterke arbeidsmarkt en stijgende koopkracht. Maar de risico’s zijn duidelijk toegenomen.’

De redactie

Recent Posts

‘Robotiseren gaat verder dan robots implementeren’

Robotiseren, digitaliseren en circulariteit zijn mensenwerk. Robotiseren gaat verder dan het implementeren van robots. Vooral…

2 uur ago

Aantal faillissementen loopt op

In april zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, twintig meer bedrijven failliet verklaard dan in maart, meldt…

2 uur ago

Productie industrie blijft verder krimpen

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in maart 6,0 procent lager dan in…

5 dagen ago

Maakindustrie Expo: Gratis advies van Maakdokters

Tijdens de beurs Maakindustrie Expo in Hardenberg biedt Vraag & Aanbod in samenwerking met de…

6 dagen ago

2,5 miljoen euro voor circulaire ontwikkelingen binnen de maakindustrie

De nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie is vanaf 7 mei geopend…

6 dagen ago

Personeelstekorten zetten werkgevers onder financiële druk

Om het hoofd te bieden aan de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, zetten werkgevers een…

6 dagen ago