Actueel

Weinig interesse voor baan in de techniek

Nederlanders zien techniek als een cruciaal vakgebied, zonder technici kan het Nederlandse bedrijfsleven niet draaien. Toch zijn er maar weinig mensen die een baan in de techniek ambiëren.

Dat meldt Techniek in Brabant naar aanleiding van onderzoek onder ruim 1500 Nederland. 85 procent hiervan vindt techniek cruciaal, maar slechts dertig procent zou een baan in de techniek overwegen.

49 procent van de ondervraagden geeft aan dat een baan in de techniek niet bij hem of haar past. Daar noemen zij verschillende redenen voor. Zo heerst de gedachte dat een baan in de techniek lichamelijk zwaar is (20%) en de opvatting dat technici weinig verdienen (16%). Ook blijkt een deel van de respondenten zichzelf niet handig genoeg te vinden voor een technisch beroep.

John Huizing, directeur van techniekopleiding.nl geeft aan dat er al jaren een tekort is aan technici, veroorzaakt doordat er te weinig nieuwe aanwas is. Voor starters, zij-instromers en technici zijn er meer dan genoeg mogelijkheden in de techniek.

De redactie

View Comments

  • Hennie van der Most heeft jaren geleden geoppert dat er dringend een minister van techniek moet worden aangesteld. Andre Kuipers (astronaut) zou daar uitermate geschikt voor zijn! Jonge m/v hebben een voorbeeld nodig. Vraag en aanbod moet de techniek promoten onder hoog opgeleiden om na hun universitaire scholing een technische school opleiding te volgen. Met kans op een goed betaalde baan als manager in de technische sevtor! Stop met negatieve reclame over tecnische school opleidingen en werken in de bouw! Ouders willen allen voor hun kind het liefst een top opleiding. Breng ze aan het verstand dat de techniek heel veel kansen bied o.a. in de Waterstof economie van de 21e eeuw!

  • De belangstelling voor techniek is er weldegelijk, zowel bij jongeren als zij-instromers. Echter....het probleem wat zich regelmatig voordoet is, dat er bitter weinig stage-plaatsen voorhanden zijn. Wat ook opvalt, is indien er een vacature voorhanden is, dat vrijwel altijd de voorwaarde is dat de kandidaat over jaren ervaring dient te beschikken. Merkwaardig ....toch? Iedereen heeft toch ooit de eerste stap in de techniek gezet, om uit te groeien tot een ervaren vakman/vakvrouw

  • Ik weet niet de juiste weg, maar met mijn 67 jaar ervaring durf ik te zeggen dat Nederland de opleidingen in welk vak dan ook, verbastert. Rond alle vakken lopen veel te veel ballast figuren die het vak dirigeren en leiden, zonder ook maar iets van dat vak te beheersen. De overheid beschermt de vakken niet meer, sinds Jorritsma de Vestigingswet om zeep heeft geholpen en de echte toezichthouders heeft verzelfstandigd waardoor de marktwerking deze taken zou moeten overnemen. Door die marktwerking en de ballastfiguren kan een leerling niet normaal een vak leren, de economie gaat vóór de tijd. Een vak studeer je niet, maar leer je van een ervaren persoon, door met hem mee te gaan en op zijn vingers te kijken. Dat moet gebeuren als je nog jong bent, geen loon krijgt, maar zakgeld (leergeld). Drie jaar lang, dan krijg je de tijd en niet het gehijg van de baas in je nek, want hij kan dat betalen en dan is de leerling geen ballast. Het is uit ervaring, leuk om jongens op te leiden tot monteur. Ik ben nog nooit zonder werk geweest, het is nog steeds leuk bij klanten te komen en tevreden naar de volgende te gaan. Je bent onder de mensen.

Recent Posts

Nationaal Versterkingsplan voor aantrekken microchip-talent

Hans de Jong, voormalig president van Philips Nederland, gaat aan de slag als speciaal gezant…

14 uur ago

Innovaties in de oppervlaktetechnologie

Technologische innovatie, duurzaamheid en circulariteit in de branche van oppervlaktetechnieken zijn en blijven belangrijk. Ondanks…

14 uur ago

EMO Hannover van zes naar vijf dagen

De duur van EMO Hannover 2025, de beurs voor productietechnologie, wordt ingekort van zes naar…

15 uur ago

Dalende trend in loonafspraken zet door

In april 2024 kwamen nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 4,8 procent. Dit ligt in lijn met de dalende…

15 uur ago

‘Robotiseren gaat verder dan robots implementeren’

Robotiseren, digitaliseren en circulariteit zijn mensenwerk. Robotiseren gaat verder dan het implementeren van robots. Vooral…

19 uur ago

Aantal faillissementen loopt op

In april zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, twintig meer bedrijven failliet verklaard dan in maart, meldt…

20 uur ago