Categories: Actueel

VWS presenteert visie op medische technologie

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: ‘Medische technologie heeft de zorg veel te bieden, maar het duurt vaak te lang voordat innovaties die de zorg verbeteren zodanig beschikbaar zijn dat patiënten er voordeel van hebben. Het is goed dat de minister nu voor een samenhangende benadering van medische technologie kiest. En dit met – onder andere – ziekenhuizen en medisch technologische bedrijven gaat uitwerken.’

Ondersteuning

In de visie geeft het ministerie van VWS aan dat technologische toepassingen grote kansen bieden voor preventie van ziekten en de diagnose, behandeling en ondersteuning van mensen. De inzet van MedTech kan bovendien bijdragen aan een betere organisatie van zorg, wat goed kan zijn voor de ondersteuning van zorgverleners maar ook voor de portemonnee.

Thuis wonen

Mensen kunnen langer thuis blijven wonen of zorg in hun eigen omgeving krijgen (denk aan beeldbellen, teleconsult, sensoren, sociale robots en technologie voor beademing, dialyse en infuustherapie in de thuissituatie).

Ook krijgen ze meer regie over hun gezondheid en kunnen ze beter participeren in de samenleving (denk aan een op maat gemaakte rolstoel, ‘slimme’ rollator, medicijndispenser en gezondheidsapps). Deze kansen worden echter nog onvoldoende benut volgens VWS.

Daarom wil zij nu een Nationale Agenda MedTech 2020-2024 opstellen, waarmee de kansen van medische technologie beter benut kunnen worden.

Dit moet leiden tot een evenwichtige markt en zorg op de juiste plek met MedTech. Ook moet het juiste hulpmiddel bij de juiste patiënt komen en moet er een eenvoudige en duidelijke toegang tot een hulpmiddel komen.

FME Zorg

FME ziet volop kansen om met technologie de zorg te verbeteren en gaat de komende tijd met VWS en andere partijen aan de slag om de Nationale Agenda MedTech uit te werken.

FME Zorg verbindt technologiebedrijven met de zorgketen met als doel het verbeteren van de zorg. De inzet van moderne, slimme technologie biedt perspectief op nog meer betrouwbaarheid en persoonlijke aandacht.

Zo wordt de zorg nog mensgerichter, beter én leuker om in te werken. Betere zorg door technologie betekent voor patiënten betere toegang tot betere, betrouwbare zorg

 

De redactie

Recent Posts

WBM brengt alles samen onder één dak

Hans Besseling is sinds december 2023 directeur van WBM Staalservice Centrum en was in die…

4 uur ago

Stakingen in Metaal en Techniek houden aan

De 24-uursstakingen in de Metaal en Techniek (kleinmetaal) blijven doorgaan. In Noord-Holland en Utrecht staken…

5 uur ago

KVK Innovatie Top 100 open voor aanmeldingen

KVK roept alle innovatieve mkb-ondernemers in Nederland op zich aan te melden voor de KVK…

9 uur ago

Krimp in machine-export

Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in maart 5,9 procent kleiner dan in maart…

10 uur ago

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

4 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

4 dagen ago