Categories: Actueel

Vijver vergroten is noodzaak

‘Mede daarom staat de arbeidsmarkt te springen om goed geschoold technisch personeel’, aldus Drs. Olaf Crutzen, docent Technische Bedrijfskunde aan de Avans Hogeschool Academy voor Engineering & ICT. Maar hoe zorgen we voor voldoende instroom in technische opleidingen en hoe stimuleren we nieuwe doelgroepen om te kiezen voor techniek? Het zijn actuele vragen voor veel instellingen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Het zijn ook vragen waarop geen pasklaar antwoord is. De te lage instroom heeft diverse oorzaken. Eén van de factoren: het imago van het werken in de techniek onder jongeren komt niet overeen met de realiteit van nu. Daarom werken we in Nederland al jaren hard aan een positievere beeldvorming om de vijver met technisch talent te vergroten.

 

Werken in de techniek is vaak veel meer ‘hightech’ dan veel jongeren denken. Neem bijvoorbeeld ‘smart industry’, oftewel: industrie die zich kenmerkt door flexibiliteit en snelheid in ontwikkeling van nieuwe producten en in productietechnologieën. ‘Door nieuwe productietechnologieën en de verdere integratie van ICT in het hele proces van ontwerpen, fabriceren en distribueren, verandert de industrie radicaal’, ziet ook Ron van de Wiel, branchemanager Factory Automation bij Bosch Rexroth.  

 

Om te zorgen dat de toekomstige beroepsbevolking goed voorbereid is op smart industry, moet het onderwijs hier op ingespeeld zijn. Onderwijs en bedrijfsleven moeten daarom intensief met elkaar samenwerken om ervoor te zorgen dat studenten zo snel mogelijk bekend raken met de technologische veranderingen in het bedrijfsleven. Ze hebben daar allebei belang bij: scholen willen dat hun leerlingen een vliegende start op de arbeidsmarkt hebben, bedrijven willen goede sollicitanten die aansluiten bij wat de markt op dat moment vraagt. Om de arbeidsmarkt optimaal te laten werken, is het dus van groot belang voor scholen én bedrijven om goed geschoolde technische vakkrachten af te leveren. Dat zagen ook De Cromvoirste en Bosch Rexroth; beide technische bedrijven die op zoek zijn naar deze ‘nieuwe’ technische medewerkers. Zij besloten de handen in één te slaan en de samenwerking met Avans Hogeschool, Academy voor Engineering & ICT aan te gaan.

 

Het resultaat is de nieuwe minor Smart Industry & IoT. Predictive maintenance. Dit schooljaar zijn de eerste studenten gestart met de minor, waarin gewerkt wordt aan projecten uit de praktijk. De Cromvoirtse en Bosch Rexroth werken samen in een van deze projecten. Hierbij is de Cromvoirtse praktijkcase en stelt het machines beschikbaar voor onderzoek. Bosch Rexroth levert een bijdrage door het delen van kennis en het beschikbaar stellen van hardware. De studenten hebben de opdracht een monitoringssysteem ten behoeve van predictive maintenance te ontwikkelen. 

 

Het machinepark van de Cromvoirtse bestaat uit zeer geavanceerde machines die continue in bedrijf zijn, sommige zelfs 24 uur per dag en 7 dagen per week. Stilstand van een van deze machines wil de Cromvoirtse dan ook ten alle tijden vermijden: daarom opereert men nu vooral op basis van preventief onderhoud. Echter kost preventief onderhoud veel tijd, mankracht en kapitaal én garandeert het niet geen of zeer gereduceerde downtime van de machines.

Tijd om daar iets aan te doen, dacht ook Ronnie van den Hurk, directeur van De Cromvoirtse. ‘Het grote voordeel van predictive maintenance ten opzichte van preventief onderhoud, is dat het ons inzicht in data geeft waardoor we exact weten wanneer onderhoud nodig is. Door de verzameling van deze data via sensoren weten we daarnaast precies welke onderdelen vervangen dienen te worden en hebben we ze bij de hand op het moment dat we onderhoud gaan plegen. De motor achter ons productieproces blijft zo dus gewoon doorlopen.’ Ronnie vertelt verder: ‘We werken veel met kapitaalintensieve machines, dat maakt predictive maintenance voor ons een zeer interessant onderwerp. Gelukkig is ook onze machineleverancier Bystronic bereid een steentje bij te dragen aan dit project door het beschikbaar stellen van benodigde data.’  

 

Factory of the Future

Om data te verzamelen is hardware nodig. De IoT Gateway van Bosch Rexroth biedt hierin de oplossing. Door de connectiviteit van de IoT Gateway-software kan de machine van De Cromvoirtse op verschillende manier uitgelezen worden. De verzamelde data wordt vervolgens doorgestuurd naar een database (de cloud) en geanalyseerd. Naast hardware, ondersteunt Bosch Rexroth door de studenten intensief te begeleiden en te voorzien van de benodigde kennis. Deze rol sluit naadloos aan bij de Factory of the Future visie van Rexroth. 

Om het volledige potentieel van de Factory of the Future te begrijpen, is het noodzakelijk om vanuit een geheel ander perspectief te kijken. Machines, automatiseringstoepassingen, apparatuur, communicatie, zelfs de mensen en hoe ze samenwerken, zijn onderhevig aan de veranderingen die worden geëist voor de Factory of the Future. 

Multidisciplinair karakter

‘Deze veranderingen hebben tot gevolg dat er steeds meer oplossingen gevonden moeten worden die boven de losse disciplines uitstijgen.’ Aldus Olaf. ‘Dat betekent in plaats van focussen op een afzonderlijk onderdeel juist in systemen denken en dit vertalen naar een passend totaalconcept.’ De minor Smart Industry & IoT is dan ook de eerste minor met een multidisciplinair karakter. Studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektronica, Mechatronica, Informatica, Technische informatica, Technische bedrijfskunde en Business- en Informatiemanagement werken grensoverschrijdend samen, waardoor zij tot nieuwe inzichten komen en in staat zijn het beste van elke discipline samen te voegen tot één gezamenlijk resultaat.

De combinatie van het multidisciplinaire karakter van de minor, alswel het focussen op ‘nieuwe’ technologie, is wat deze minor Smart Industry & IoT zo sterk maakt. Avans Hogeschool, de Cromvoirtse en Bosch Rexroth zijn ervan overtuigd op deze manier bij te dragen aan het ontplooien van de techniek van de toekomst. 

De redactie

Recent Posts

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

42 minuten ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 uur ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

3 uur ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

19 uur ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

22 uur ago

FME over coalitieakkoord: ‘Stabiel beleid is nodig om de technologische industrie te behouden’

FME is blij dat er na zes maanden formeren een regeerakkoord ligt en dat een…

22 uur ago