Categories: ActueelCoronavirus

VDW: Situatie Duitse machinebouw gespannen

‘Terwijl de vraag naar gereedschapsmachines vorig jaar al sterk was gedaald als gevolg van diverse wrijvingen in de wereldeconomie, is deze vraag begin dit jaar nog verder gedaald’, aldus Dr. Wilfried Schäfer, directeur van de VDW (Duitse Vereniging van Machinebouwers), over het resultaat. En toch is het corona-effect nog niet echt merkbaar in de boeken. Dat zal pas in de komende maanden voelbaar worden volgens Schäfer.

De daling van de orders is in de bewerkingstechnologie, die een breed scala aan klanten bedient, meer dan twee keer zo groot als in de projectgestuurde vormgevingstechnologie. Een klein sprankje hoop wordt geboden door het binnenlandse bedrijfsleven aan de huidige rand. Het is verrassend sterk gestegen met vier procent. Dit is vooral te danken aan opdrachten voor bewerkingscentra en persen.

Regionaal gezien stegen in het eerste kwartaal alleen de orders uit Amerika, met name Mexico, als gevolg van automotive projecten. In de top 15 van de markten zijn de orders uit zes landen gestegen. Dit zijn de VS, Mexico, Rusland, Japan, Canada en Nederland. ‘Rusland was ooit de derde grootste markt voor onze industrie. Als gevolg van de economische sancties is het bedrijfsleven sterk teruggelopen. Het is des te verheugender dat Rusland nu een positieve bijdrage kan leveren aan de crisis’, meldt Schäfer.

Ook de omzet daalde in het eerste kwartaal met achttien procent. ‘Dit is precies in lijn met onze prognose van februari dit jaar’, vervolgt Schäfer. ‘De ontwikkeling van de orders laat echter al zien dat dit niet genoeg zal zijn. Op dit moment verwachten we dat de situatie in de tweede helft van het jaar zal verbeteren, op voorwaarde dat de lock-down regelingen verder worden gereduceerd en de productie weer normaal wordt. Dit zal bepalen waar de industrie aan het eind van het jaar zal staan’, besluit hij.

De redactie

Recent Posts

Ontdek de mogelijkheden van generatieve AI voor de maakindustrie

In een wereld waarin alles voortdurend verandert, is het van belang om overzicht te houden.…

5 uur ago

Opnieuw 24-uurs stakingen Metaal & Techniek (kleinmetaal)

De stakingen in de Metaal en Techniek sector, ook wel bekend als de kleinmetaal, gaan…

7 uur ago

Cao-akkoord bereikt voor Metalektro (grootmetaal)

FME en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de Metalektro-sector.…

8 uur ago

Column Edse Dantuma: Industriële tij begint te keren, maar verschillen blijven groot

Het geduld van industriële ondernemers is de afgelopen periode flink op de proef gesteld. Een…

9 uur ago

Ongelijk speelveld voor Nederlandse industrie door hoge industriekosten

Uit nieuw onderzoek in opdracht van de Rijksoverheid blijkt nu onomstotelijk dat de kosten van elektriciteit voor…

12 uur ago

Nationaal Versterkingsplan voor aantrekken microchip-talent

Hans de Jong, voormalig president van Philips Nederland, gaat aan de slag als speciaal gezant…

1 dag ago