Categories: Actueel

‘Vandaag geen factuur’ bij jubilerend Rösler Benelux

Rösler is na tachtig jaar nog steeds een Duits familiebedrijf. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer van het bedrijf dat met zo’n 1.600 werknemers, waarvan duizend in thuisland Duitsland. Het bedrijf behaalt een jaarlijkse omzet van 280 miljoen euro. Rösler Benelux heeft vestigingen in Oss en het Belgische Tubize. Corebusiness is de productie van machines voor trommelen-ontbramen en stralen en de glijslijptechniek en straaltechniek voor het voorbehandelen, bewerken, afwerken of nabehandelen van producten. Rösler levert naast de machines ook alle toebehoren zoals chips, compounds, straalmiddelen en transportsystemen. Ook kunnen klanten die geen machine willen aanschaffen hun producten laten behandelen in het zogenoemde uitbestedingscentrum. In Duitsland staat zelfs de Rösler Academy waar het bedrijf opleidingen geeft.

Uitverkocht

Voor de open dagen is de showroom in Oss omgetoverd tot een theater. En van de kans om een kijkje te nemen bij het bedrijf, wordt volop gebruik gemaakt. De open dagen zijn binnen de kortste keren ‘uitverkocht’. In het theater zit een bont gezelschap, variërend van geïnteresseerden uit de elektrotechniek, de drukkerijwereld en de wereld van interne transportsystemen, maar vooral klanten van het bedrijf. Zoals de meneer van een bedrijf die machines levert aan grote bakkerijen. Zijn bedrijf heeft onlangs een machine op de markt gebracht, ‘een soort omgekeerde magnetron’, waarmee het afkoelen van grote aantallen broden wordt teruggebracht van vijf kwartier tot vier minuten. Maar om het vocht uit de broden af te kunnen voeren, moeten de wanden van de machine wel heel erg glad zijn.

Heup van oma

De meneer is dan ook benieuwd wat Rösler voor hem kan betekenen. Hij wordt op zijn wenken bediend, want iedereen wordt als een klant behandeld, mag alles vragen en het voltallige personeel is die dag aanwezig voor advies. ‘En vandaag krijgt u daar geen factuur voor’, belooft marketingmanager Peter Post Uiterweer tijdens de opening in het theater. Hij somt een lange lijst van alledaagse producten op waar oppervlaktebehandeling bij komt kijken. ‘Denk hierbij bijvoorbeeld aan de poten onder uw bed of de heup van oma.’

Honderd keer vergroot

In de verschillende hallen van Rösler staan de machines opgesteld waarmee het bedrijf oppervlakken behandelt. Zoals de rollenbaan-straalmachine. Omdat de machine te groot is, staat er maar een deel. De hoge elevator waarin het straalmiddel in de machine wordt gevoerd, ontbreekt. Normaal spuwen acht turbines het straalmiddel in de machine waarin bijvoorbeeld staalleveranciers vervuild en onbehandeld materiaal, zoals platen of balken, kunnen stralen. Ook kan aan het einde van het proces een lak worden aangebracht.


Voor klanten die geen machine willen aanschaffen, staan in het uitbestedingscentrum vijftig machines ter beschikking. Zo is er te zien hoe het oppervlak van de basis voor de muntjes van 20 eurocent via de glijslijptechniek worden behandeld en is een kniegewricht te bewonderen die via dezelfde techniek is bewerkt. Een secuur werkje, want de controle van deze prothese is minutieus. Het gewricht wordt daarbij onder een microscoop honderd keer vergroot bekeken en bij de geringste afwijking wordt het product afgekeurd. Verderop staat een machine onderdelen voor de automotive industrie te slijpen. In de bak liggen tussen de chips, zoals het slijpmiddel wordt genoemd, vele duizenden kleine onderdelen. Een magneet scheidt ze van de chips en via een band worden de onderdelen aan het einde van de machine verzameld. De machine draait tot twintig uur per dag. Op de voor de open dagen ingerichte ‘beursvloer’ staat een machine voor de afwerking volgens het PureFinish procedé. Hiermee kan roestvaststaal zo worden afgewerkt dat het voldoet aan de strenge eisen van de farmaceutische en levensmiddelenindustrie.


www.rosler.nl

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

1 dag ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 dag ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

1 dag ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago