Van den Broek Techniek kiest voor Edgecam CAD CAM

Van den Broek Techniek uit Oss heeft gekozen voor het CADCAM programma Edgecam van Widenhorn Industriële Automatisering.

‘Met Edgecam kunnen we uitgaan van 20 procent meer spiluren met de huidige machines. In deze moeilijke tijden staan prijzen onder druk en is deze investering noodzakelijk om mee te kunnen blijven doen,’ vertelt dverteld Ad van der Leest bedrijfsleider bij Van den Broek Techniek.e verspaner.

 

Van den Broek Techniek is specialist op het gebied van fijnmechanische bewerking en vervaardiging van complexe onderdelen in diverse materialen. Het beschikt over een modern machinepark voor draaien, frezen en bewerken en de vakkundige medewerkers zijn vertrouwd met alle CNC-technieken.

 

Nieuwe programma
Voordat Edgecam werd aangeschaft werden de machines met low-end CAM oplossing geprogrammeerd. Een programma dat in 2003 werd aangeschaft. De producten werden complexer en de vraag naar 3D frezen werd groter. Het systeem voldeed niet meer aan de wensen, dus zocht Van den Broek Techniek naar een alternatief. Er werden meerdere systemen uitgekozen voor een evaluatie, waarvan Edgecam met twee andere hoogwaardige CADCAM oplossingen als laatste 3 overbleven. De keuze viel uiteindelijk op Edgecam.

 

‘Gebruiksvriendelijkheid en de manier van advisering van Widenhorn waren uiteindelijk de beslissende factor voor ons om voor Edgecam te kiezen,’ verteld Ad van der Leest. Matthew Gielis verantwoordelijk voor de frezerij en CADCAM vult aan: ‘daarnaast konden wij zelf postprocessoren maken en zo hebben wij alles in eigen hand.’

 

Implementatie
Doordat de gehele groep van frezers, werkvoorbereiders en directie gezamenlijk de keuze voor Edgecam had gemaakt verliep de implementatie soepel en snel. Van de Broek Techniek maakte de keuze om zelf postprocessoren te schrijven met behulp van de Edgecam Code Wizard. ‘De eerste postprocessor schrijven duurde een maand, want er komt toch wel wat bij kijken, maar nu hebben wij er al 5 van de 9 gereed,’ vertelt Gielis.

 

Edgecam bracht direct door het gehele bedrijf de verwachte voordelen. Matthew Gielis ziet voor hem en zijn collega’s veel voordelen in hun werk als programmeur. ‘Voorheen waren wij met een complex product alleen al 8 uur bezig het ruwfrezen te programmeren, met Edgecam is dit slechts 20 minuten. Daarbij is de cyclustijd ook nog eens 30 procent korter, door de intelligente freesbanen.’

 

Door de geavanceerde machinesimulatie kan vooraf exact gesimuleerd worden wat de machine in de werkplaats doet. ‘Ik kan er zeker van zijn dat als Edgecam het goed simuleert, het goed en zonder enige problemen op de machines gemaakt wordt. Voorheen bleef er wel eens materiaal staan, dat is nu uitgesloten,’ besluit Gielis.

 

Edgecam wordt geleverd door Widenhorn Industriële Automatisering.