Categories: Actueel

Stakingen na vertrek directievoorzitter Tata Steel

Theo Henrar trad 33 jaar geleden in dienst bij het bedrijf, toen nog onder de naam Hoogovens. Hij is sinds 2008 directievoorzitter van de Nederlandse tak van Tata Steel. Hij blijft tot het einde van het jaar verbonden aan het bedrijf als adviseur. Ook treedt Henrar per 31 mei terug als Verkoopdirecteur. 

Vakbond FNV meldt dat na de aankondiging van het vertrek het personeel van Tata Steel IJmuiden het werk kort heeft neergelegd. FVN heeft verder voor vanmogen 19 mei een drive-in toeterprotest aangekondigd bij het directiekantoor van Tata Steel.

Vakbonden onthutst

Vakbonden CNV Vakmensen en FNV zijn verbaasd over het nieuws van het ‘ontslag’ zoals zij het noemen.
Roel Berghuis, bestuurder FNV Metaal: ‘Als iemand zich hard maakte voor de belangen van Tata Steel Nederland, dan was het Henrar wel. Onbegrijpelijk dat ze hem de laan uit sturen.’ Volgens de bond betekent het ontslag tegelijk het verlies van een groot aantal banen. ‘De eigenaren van Tata Steel in India willen heel graag IJmuiden inkrimpen, maar Henrar wist ze keer op keer te overtuigen van het grote belang van de vestiging voor Tata Steel en Nederland,’ aldus Berghuis.

Overleg over de toekomst van Tata Steel IJmuiden wordt volgens Peter Boëseken, bestuurder bij CNV Vakmensen, onmiskenbaar moeilijker, nóg moeilijker dan voorheen. ‘Henrar was een man met het hart op de juiste plek. Hij had altijd oog voor de werknemers in IJmuiden en andere Nederlandse vestigingen. Strikt als het zo moest zijn, maar wel altijd ruimte voor de menselijke maat.’ 

‘Dit is een foute beslissing op het verkeerde moment’, zo concludeert de CNV Vakmensen-bestuurder. ‘Net als de ondernemingsraad ben ik van mening dat er andere vuiltjes in de onderneming moeten worden weggepoetst om het bedrijf financieel weer gezond te laten zijn. Uitgerekend de man die je daar op wees, wijs je nu de deur. Dat zal je door de mensen in IJmuiden niet in dank worden afgenomen.’

FNV vreest dat India het reorganisatieplan nu gaat doordrukken, ten koste van de werknemers in IJmuiden. Verder maakt de bond zich ook zorgen over de continuïteit van het bedrijf en de vergroening waar Tata Steel mee bezig is.

Het is nog niet duidelijk wie de opvolger wordt. Tata Steel streeft ernaar in de komende weken een opvolger te kunnen aankondigen.

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

23 uur ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 dag ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

1 dag ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago