Categories: Marktprijzen

Staalprijzen onder vakantiedruk, herstel lijkt in aantocht!

Dit schrijft Novio Staal in ‘Het Staaljournaal’ van juli. In het volgende de complete analyse van de mondiale staalmarkt zoals beschreven in het Staaljournaal. De stabilisatie bij de fabrieksprijzen heeft wel weer geleid tot een lichte neergang van de prijzen op de spotmarkt. De daling van de ijzerertsprijs is echter inmiddels gestopt en vertoont in China sinds een aantal weken zelfs weer een opgaande trend. Sedert medio juni is de prijs met meer dan 10 procent gestegen en heeft die inmiddels alweer de grens van 100 dollar per ton bereikt.

China

Volgens Novio Staal is die stijging van de ijzerertsprijs het gevolg van een grotere vraag naar gewalst staal in China, dat veroorzaakt werd doordat de Chinese regering besloten heeft meer investeringen in de infrastructuur te gaan plegen, met name in de wat achtergebleven gebieden. De stimulerende maatregelen van de Chinese overheid hebben ertoe geleid, dat het bruto nationaal product van China in de eerste helft van 2014 is gegroeid met 7,4 procent.
Die groei is de verklaring voor de gestabiliseerde prijzen voor gewalst staal en zal op korte termijn vermoedelijk gaan leiden tot een stijging. Hogere staalprijzen lokken echter weer nieuwe leveranciers naar de markt, ook in China. Nieuwe leveranciers leidt tot meer aanbod en daardoor bestaat volgens insiders het risico, dat op wat langere termijn de prijzen weer onder druk zouden komen staan.
De voorraad van geïmporteerd ijzererts in de Chinese havens beweegt zich rond de 113 miljoen ton, wat een enorm volume is, maar lager dan circa 1 jaar geleden.

Europa

Een verbetering van het prijsniveau in China in combinatie met de stabiele prijssituatie in de Verenigde Staten, waar de prijzen op een hoger niveau liggen dan in Europa, zal de voedingsbodem gaan worden voor een prijsverhoging binnen de Europese Unie, zo verwachten wij. Immers de economie binnen de diverse landen van de EU herstelt zich behoorlijk, de druk van importen neemt af door prijsverbeteringen elders in de wereld, de afzetmogelijkheden buiten de EU verbeteren zich en dus komt er zo ruimte om in de binnenmarkt van Europa prijzen te laten stijgen.
Intussen spelen zich in Europa nog een aantal andere interessante ontwikkelingen af. De fusie van de twee Noordse fabrieken SSAB (Zweden) en Ruukki (Finland) is door de EU-Commissie goedgekeurd , waardoor één grotere producent van hoogwaardig staal ontstaat. SSAB is al jaren leidend op het terrein van slijtbestendig plaatstaal en Ruukki heeft zich in de loop der tijd eveneens tot een speler van formaat op het gebied van hoogwaardig staal ontwikkeld.

In Italië worstelt men nog steeds met het probleem ILVA, waarvoor zich naar verluidt diverse fabrieken geïnteresseerd tonen. Wanneer we die geluiden in de markt volgen zou ILVA wel eens opgedeeld kunnen gaan worden tussen ArcelorMittal en twee andere Italiaanse fabrieken, nl. Avedi en Marcegaglia.Daarmee zou de Italiaanse regering bereikt hebben dat tenminste een deel van de fabriek Italiaans blijft en de werkgelegenheid zo veel mogelijk in tact.
Ook voor een andere Italiaanse fabriek, Lucchini zijnde de een na grootste Italiaanse staalproducent en voorheen behorend tot het Russische concern Severstal, maar in 2012 failliet gegaan, bestaat interesse. Naar verluidt heeft wederom ArcelorMittal belangstelling voor onderdelen van deze staalfabriek, maar onder andere ook de staalproducent Jindal South West uit India heeft zich gemeld, echter die heeft mogelijk alleen belangstelling voor de walslijnen. Zo blijft dus zelfs in de meestal wat rustiger vakantieperiode de staalmarkt erg boeiend.

Novio Staal geeft voor juli 2014 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • • Warmgewalste coils: 420-435
  • • Koudgewalste coils: 510-525
  • • Sendzimir verzinkte coils:520-535
  • • Kwartoplaten: 510-530

In juni 2014 waren de prijzen 5 tot 25 euro per ton hoger.

Danny Jasper

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

2 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

2 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

2 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

2 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago