Categories: Actueel

Robot omgeschoold van puntlasser naar zakkenstapelaar

Imposant zou je de voorraadkamer van IRS Robotics wel kunnen noemen. Meer dan 1.000 robots staan in Budel te wachten op een nieuwe werkgever. Stuk voor stuk hebben ze er al een behoorlijk arbeidsverleden op zitten, maar van een welverdiend pensioen is allesbehalve sprake. Bij IRS Robotics worden de robots opgeknapt (refurbished) waarna ze weer volledig inzetbaar zijn voor herprogrammering. Ook ‘omscholing’ komt zeer regelmatig voor.

Samenwerking met Studio RAP

Neem bijvoorbeeld de robot die in Italië heeft gewerkt als lasser met een puntlasstang op de flenskop als tooling. Nadat hij bij IRS Robotics was refurbished kon de robot weer aan de slag, maar nu als zakkenstapelaar in Duitsland. Men had er ook voor kiezen om hem te laten lijmen, zagen, lassen, inpakken, boren of frezen.

De robots van IRS Robotics worden sinds vorig jaar ook omgeschoold tot 3d-krachtpatsers, denk aan 3D-frezen en 3D-contouring. Om dit te bewerkstelligen, werd de samenwerking gezocht met Studio RAP, een Rotterdamse pionier op het gebied van robotarchitectuur. Het bedrijf ontwikkelde een speciale software (RAPcam) waarmee ook de oudere generatie robots met 3D-power kan worden voorzien. Hierdoor is het mogelijk om werkstukken te printen voor gebouwen, tot complete daken aan toe.

‘Robotica is geen rocket science meer’

Vooral de laatste jaren krijgt IRS Robotics veel robots aangeboden die in aanmerking komen voor refurbishing, zegt directeur Patrick Waltmans. Volgens de 48-jarige ceo moeten veel industriële robots die gaandeweg het roboticatijdperk zijn aangekocht, plaatsmaken voor een nieuwe generatie. Fabrikanten bouwen bijvoorbeeld op enig moment de beschikbaarheid van reserveonderdelen af en houden de prijzen hoog, waardoor bedrijven genoodzaakt zijn om voor een alternatief te gaan.

Daar komt volgens Waltmans bij dat de tijd van koudwatervrees voorbij lijkt. ‘Ook grote bedrijven die eerst alleen een nieuwe robot wilden hebben, weten ons nu te vinden. Robotica is geen rocket science meer, mensen begrijpen nu dat het eigenlijk niet zo ingewikkeld is.’

Veelvoud aan bedrijven

Gekscherend noemt Waltmans zijn bedrijf ook wel het UWV voor robots. Bij hem komen ze altijd weer aan het werk. De kaartenbak met werkgevers telt een veelvoud aan bedrijven. Waltmans: ‘Grofweg gaat de ene helft naar Robot Systeem Integrators, dus gespecialiseerde bedrijven die met behulp van de robots een totaalmachine maken voor een eindgebruiker. De andere helft gaat direct naar eindgebruikers, dus bedrijven die zelf roboticakennis in huis hebben en de robots direct inzetten in het productieproces. De branches waarin die Systeem Integrators en eindgebruikers opereren is zeer divers, van pluimveesector tot de bouwsector en van multimedia tot automotive.’

Open robotmerken

Volgens de directeur is er op verschillende vlakken nog een wereld te winnen. Zo vindt hij dat er nog te weinig gerobotiseerd wordt in het middensegment omdat veel bedrijven terughoudend zouden zijn vanwege het kostenaspect. Dit is niet meer nodig, zegt hij. ‘Voor ruwweg 1/5 tot een derde van de nieuwprijs heb je een refurbished robot’, aldus Waltmans.

A-merken

Toen IRS Robotics in 2002 van start ging, had het bedrijf ook een rol als allround machinebouwer, maar dat is inmiddels verleden tijd. ‘Dat moet je ook niet willen, want in elke branche heb je specialisten zitten. We hebben er daarom voor gekozen om ons volledig te concentreren op de verkoop en onderhoud van A-merken als ABB, Fanuc en KUKA. Dit zijn, zoals wij het noemen, ‘open’ robotmerken. Met ‘open’ bedoel ik dat er wereldwijd relatief veel firma’s zijn die met deze merken werken. Wij verkopen in principe geen andere merken dan de eerder genoemde A-merken, want we willen de klant verder kunnen adviseren. Denk aan onderhoud, training en het leveren van prijsgunstige gebruikte spare-parts van dat merk.’

Uitbreiding

Vooralsnog kent de expansiedrift van IRS Robotics geen grenzen. Naast de vestiging in Budel en Londen werd vorig jaar ook een verkooppunt geopend in Pune, een grote stad in India. Waltmans: ‘En volgens mij staan we aan de vooravond van nog heel veel meer. Er gaat de komende jaren nog heel veel gebeuren op roboticagebied.’

Lees meer over robotica in het online magazine robotiseren van Vraag&Aanbod

https://robotiseren.vraagenaanbod.nl/va-robotisering

 

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

1 dag ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 dag ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

1 dag ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago