Categories: Actueel

Opnieuw metaalstakingen in de regio

Als vanavond (donderdag) de werknemers van Honeywell voor 48 uur in staking gaan, breekt daarmee de elfde stakingsweek aan voor de klein- en grootmetaal. In beide sectoren werken 425.000 vakmensen zonder cao omdat de werkgevers vast blijven houden aan onacceptabele verslechteringen.

Zat

Johan Weijenberg, bestuurder FNV Metaal was gisteravond aanwezig toen de werknemers van Honeywell besloten om voor 48 uur in staking te gaan. ‘De mensen zijn het helemaal zat. De werknemers wilden eerst 24 uur in staking gaan, maar de boosheid is zo groot dat ze er 48 uur van hebben gemaakt.’ Morgen kunnen de stakers voor Zuidoost-Drenthe zich inschrijven in de tent voor de poort van Draka Emmen. In Heerhugowaard staat het stakingsbureau in hotel Babylon aan de Pannekeetweg en in Sluiskil kunnen de stakers zich inschrijven in ‘t Meulengat aan de St Elisabethlaan.

Solidair

Dat bij Ankerslot in Enschede is gekozen voor een staking komt volgens FNV-bestuurder Frans Vosman doordat ruim de helft van de ongeveer veertig werknemers is aangesloten bij vakbonden. ‘Ze willen solidair zijn met collega’s van metaalbedrijven in andere delen van het land waar eerder al is gestaakt voor een betere cao. De actie is dus niet tegen Ankerslot gericht’, aldus Vosman. Hij verwacht dat in elk geval de vakbondsleden onder het personeel van Ankerslot vrijdag het werk neerleggen. Ze willen ‘s morgens de directie een petitie overhandigen en zich vervolgens als staker registreren. Vosman is blij met ‘het krachtige signaal’. ‘Tot dusver was het in Twente heel rustig.’

Mijlenver uit elkaar

Voor de vakbonden is het geduld met de werkgeversorganisatie uit de metaalsector helemaal op is. Op 1 mei liep de oude cao af. Onderhandelingen over een nieuwe, verbeterde cao liggen sindsdien stil. Schuld van de werkgevers, vinden de bonden. Zij hebben een loonsverhoging van 1,5 procent als eindbod op tafel gelegd, terwijl de bonden 3 procent vragen. Ook op andere onderdelen liggen werkgevers en werknemers nog mijlenver uit elkaar.

Metaal & Techniek

De werkgevers in de Metaal & Techniek hebben op 10 september hun eindbod van 19 maart 2015 op 10 september jl. ingetrokken. ‘Dat heeft echter tot nu toe nog niet geleidt tot overeenstemming over een nieuwe Cao Metaal & Techniek. En zolang er geen oversteeming is, staken wij voor beide cao’s (Metalektro en Metaal & Techniek)  gewoon door, aldus FNV Metaal.

 

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

23 uur ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 dag ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

1 dag ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago