Inspectie SZW geeft eindelijk duidelijkheid rondom beschermende boorkap


Nieuwegein, 3 juni 2013
Mede door de inzet van Koninklijke Metaalunie is een voor de metaalsector jarenlange durende verwarrende situatie beƫindigd. Het betreft hier een paargraaf in de Verbetercheck Machineveiligheid over het al dan niet gebruiken van een beschermende boorkap bij het boren.

De tekst ‘daar waar de boormachine in de bovenste stand blijft draaien, dient een kapje geplaatst te worden' werd geïnterpreteerd door de Inspectie SZW dat in alle gevallen een boorkap geplaatst diende te worden. Met de nieuwe toevoeging is nu ook omschreven dat als de boormachine automatisch uitschakelt in de bovenste stand en dus niet draait, er geen boorkap meer nodig is. Daarmee is voor alle partijen duidelijkheid geschapen. Problemen bij het boren ontstaan namelijk bij het wisselen van de boor. Als dan de boorkop nog draait, kunnen er zonder beschermkap óf automatische uitschakeling ongelukken ontstaan.

 

Geknokt

‘We hebben hier drie-en-een-half jaar voor geknokt en ik ben blij dat we nu overeenstemming hebben bereikt met Inspectie SZW', vertelt Jos van de Werken, beleidssecretaris Arbozaken Metaalunie. ‘Er is hier namelijk door de inspectie ook op gehandhaafd, bedrijven hadden dan de keuze of de boete betalen van 3.600 euro of zorgen voor een beschermde kap die hooguit 300 euro kost. En dan is de keus niet zo moeilijk.' Om hoeveel bedrijven het gaat, weet Van de Werken niet. ‘Maar nu kunnen bedrijven kiezen voor een schakelaar die zorgt dat de boormachine stopt in de bovenste stand óf een beschermende kap.'

 

Arbocatalogus

‘Alle bij het tot stand komen van Arbocatalogus betrokken partijen zitten weer op één lijn', schetst Van de Werken het belang van de toevoeging. ‘Wat op papier is afgesproken wordt in nu in de praktijk precies zo gehandhaafd. Zowel werkgever als ook de Inspectie SZW weten waar ze aan toe zijn.' Met de toevoeging komt een einde aan een lange periode van onzekerheid en verwarring.
‘Voor elke situatie is nu tot op de letter omschreven wat wel mag als het gaat om bescherming bij het boren. Ook als de boormachine automatisch uitschakelt en er sprake is van bronaanpak, wat misschien wel de voorkeur moet hebben. Maar het belangrijkste is dat alle partijen weer op één lijn zitten. En omdat diezelfde partijen ook hetzelfde hoge niveau Arbo-zorg na streven, is dat de grote winst. Dat maakt allen betrokken bij Arbo winnaar', aldus Van de Werken.

 

Inspectie SZW

 

 

 
 
 
© Vraagenaanbod.nl