VolkerWessels bouwt duurzaamste gebouw van Nederland


Veenendaal, 22 april 2009
VolkerWessels heeft in Veenendaal het duurzaamste gebouw van Nederland gerealiseerd: het distributiecentrum van TNT Post.

Op basis van de certificeringmethodiek Greencalc heeft het distributiecentrum een score van 632 punten behaald. Hiermee heeft het gebouw de nummer één positie veroverd in de top tien van duurzaamste gebouwen van Nederland.

VolkerWessels heeft verschillende oplossingen bedacht om het centrum, dat in oktober 2008 werd opgeleverd, zo duurzaam mogelijk te maken. Het ontwerp is er op gericht om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten, waardoor minder kunstlicht nodig is.

 

De energie wordt op duurzame wijze door het gebouw zelf opgewekt. Meer dan driehonderd zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in energie. Verwarming en koeling vinden plaats door grondwater op te pompen.

 

Bestrating

Verder wordt het regenwater opgevangen in een vijver om daarmee de eco-toiletten te spoelen, is er gekozen voor energiezuinige koffieautomaten, is het meubilair recyclebaar, is de bestrating van tweedehands klinkers en staan er grotere containers voor papier en restafval zodat ze minder vaak hoeven te worden geleegd.

 

Energiebesparing
De combinatie van al deze technieken en maatregelen in één bedrijfspand is bijzonder en resulteert in een energiebesparing van ruim 70 procent.

 
 
 
© Vraagenaanbod.nl