Op weg naar 'Groen Staal voor Europa'


Brussel (BE), 8 januari 2020
Het Europees Parlement start met het proefproject 'Groen Staal voor Europa'. Het project ondersteunt de Europese Unie bij het bereiken van de klimaat- en energiedoelstellingen voor 2030 en de langetermijnstrategie voor 2050 voor een klimaatneutraal Europa door effectieve oplossingen voor te stellen voor de productie van koolstofarm of -neutraal staal.

Dat meldt het European Steel Technology Platform (ESTEP). Het project is gestart in januari en zal achttien maanden lang duren. Tien projectpartners werken mee: VDEh-Betriebsforschungsinstitut (BFI), Centre for European Policy Studies (CEPS), Centre de Recherches Métallurgiques (CRM), the European Steel Technology Platform (ESTEP), the European Steel Association (EUROFER), Fundación Idonial, Instytut Metalurgii Zelaza im Stanislawa Staszica (IMZ), K1-MET, Rina Consulting Centro Sviluppo Materiali SPA (CSM) en Swerim. Klaus Peters, secretaris-generaal bij ESTEP geeft aan dat stakeholders cruciaal zijn om de bekendheid voor het project te vergroten, waardoor ook weer nieuwe stakeholders buiten de staalindustrie kunnen worden aangetrokken. 

Het project zal een technologisch stappenplan ontwikkelen en zowel middellange- als langetermijntrajecten definiëren voor het ontkolen van de staalindustrie. Het zal ook de financieringsopties analyseren, de economische, sociale, ecologische en industriële leiderschapseffecten van de EU-beleidsmaatregelen beoordelen en zorgen voor de verspreiding van de resultaten en de betrokkenheid van de belanghebbenden. De innovatieve bijdrage van het project ligt in de gecombineerde beoordeling van veelbelovende technologieën, industriële transformatiescenario's, beleidsopties en effecten.

 

'Dit partnerschap biedt mogelijkheden voor synergieën om de startfase van de overgang naar koolstofneutraliteit van de Europese staalindustrie te versnellen. Als zodanig zijn wij ook verheugd over de Europese Green Deal die door de Europese Commissie is geïntroduceerd', aldus de heer Peters.
 
 
 
© Vraagenaanbod.nl