Nederlandse professional meest bekend met 3D-printen


Utrecht, 11 december 2019
Ultimaker liet een onderzoek uitvoeren door internationaal onderzoeksbureau Savanta naar het huidige gebruik van 3D-printers in twaalf landen. Ook werd de potentie van 3D-printen en het sentiment om de techniek onderzocht. Uit de 3D Printing Sentiment Index bleek onder andere dat 83 procent van de Nederlandse professionals bekend is met 3D-printen.

Nederland behaalde de tiende plek in de index van Ultimaker , Amerika gaat aan kop. Gekeken naar het bewustzijn van 3D-printtechnologie behaalde Nederland echter wel een eerste plek.

De index is gebaseerd op verschillende elementen. Voor ieder land is onderzocht hoe professionals in uiteenlopende sectoren over 3D-printen denken, wat zij weten van de mogelijkheden en hoever de adoptie van deze technologie is. Savanta deed 2.548 interviews met gekwalificeerde professionals en een diepgaande analyse van macro-economische factoren. Wanneer we kijken naar alle landen kent 67 procent van de respondenten de termen ‘3D-printen' of ‘additive manufacturing'. In Nederland is deze kennis een stuk beter: 83 procent van de respondenten is bekend met deze woorden. Maar kennis betekent niet per definitie het gebruik van de technologie: van de Nederlandse respondenten heeft 41 procent de technologie daadwerkelijk gebruikt. Ook hier scoort ons land hoger dan het gemiddelde van 35 procent. Niet gek, gezien verschillende 3D-printbedrijven in Nederland hun thuisbasis hebben.

Revolutie door 3D-printen

Twee derde van de ondervraagde respondenten wereldwijd verwacht dat 3D-printen een revolutie teweeg gaat brengen in hun industrie. Daarnaast verwacht veertig procent dat 3D-printen het komende jaar al een significante verbeterslag in bedrijfsprocessen laat zien, door het terugdringen van tijd en kosten. In Nederland verwacht 24 procent van de respondenten dit in 2020.

Wanneer wordt gekeken naar het verleden en de mate van adoptie van 3D-printen, heeft slechts tien procent van de Nederlandse respondenten deze technologie al meer dan vijf jaar in gebruik. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar twee keer zoveel respondenten (19 procent) 3D-printers al minstens vijf jaar gebruiken. Het gemiddelde van de twaalf landen ligt ook op tien procent. 3D-printen krijgt in elk geval de komende tijd genoeg aandacht in Nederland, zo blijkt uit het onderzoek. Nederland en China scoren namelijk het hoogste op budget voor de komende periode en plannen om te investeren in 3D-printen.

'De 3D Printing Sentiment Index toont ons dat 3D-printen niet meer als hype wordt gezien, maar als een blijvende technologie,' geeft Rohit Jhamb, Director Global Research & Analytics bij Ultimaker, aan. 'Voor de bedrijven die minder vooruitstrevend zijn en nog huiverig over 3D-printen, laat de index zien dat veel andere bedrijven de voordelen al zien en het de investering waard is.'

 

Jos Burger, CEO van Ultimaker, voegt hieraan toe: 'We vinden het altijd belangrijk om in gesprek te blijven met eindgebruikers. De resultaten van de 3D Printing Sentiment Index geven ons vertrouwen dat we de juiste koers varen met betrouwbare en gebruiksvriendelijke oplossingen, waarmee iedereen snel ROI kan behalen met 3D-printen. We bieden een open ecosysteem van hardware, software en materialen, zodat bedrijven een complete oplossing ontvangen die naadloos integreert met de al bestaande workflows. Hiermee faciliteren we een toekomst waarin 3D-printen van steeds groter belang wordt en de drijvende kracht zal zijn achter digitale distributie en lokale productie.'

 

 
 
 
© Vraagenaanbod.nl