Blog Rolf Elling: 'Klik-aan-klik-uit'


Deventer, 12 november 2019
Auteur:
Rolf Elling
Eind jaren negentig was ik einderedacteur voor de uitgave Elektro Magazine Installatie. Een uitgave van Uneto, de club voor installateurs. Na de fusie met VNI, de loodgieters, stopte deze brancheorganisatie met het laten verzorgen van hun lijfblad voor hun leden door onze uitgeverij.

Inmiddels heet de organisatie Techniek Nederland. De naam heb ik overigens nooit goed begrepen, met 6.300 aangesloten bedrijven vertegenwoordigt deze organisatie natuurlijk nooit en te nimmer de techniek in Nederland. Denk maar eens aan de technieken die zich binnen de maakindustrie afspelen. Maar goed, toen ik werkte voor de eerder genoemde uitgave, was domotica een hot item.

Domotica is het toepassen van elektronica en huisnetwerken ten behoeve van de automatisering van processen in en om een woning, een kantoor of een klein bedrijf. Het woord domotica is een samentrekking van domus en het achtervoegsel -tica van 'toegepaste wetenschap'. Een innovatie toentertijd was bijvoorbeeld klik-aan-klik-uit, een simpel systeem waarmee je met een afstandsbediening bijvoorbeeld lampen aan en uit kon doen.

En nu valt dit onder smart homes, ietwat uitgebreider uiteraard maar verder weinig nieuws onder de zon. Met dit verschil dat domotica zich vooral richt op de ouderen en smart homes voor iedereen gemak moet opleveren. 


Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod

 

 
 
 
© Vraagenaanbod.nl