Steeds meer mkb'ers willen bedrijf verkopen


5 november 2019
Zeven op de tien ondernemers vindt nu een goed moment om het bedrijf te verkopen. In de afgelopen twee jaar was er bijna een verdubbeling in het aantal ondernemers dat het bedrijf binnen nu en twee jaar wil verkopen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Bedrijfsovername-Monitor van Marktlink Fusies & Overnames. Het bedrijf interviewde voor het onderzoek ruim tweehonderd mkb-bedrijven met tien tot tweehonderd medewerkers.

Volgens Marktlink toont de monitor aan dat de verkoopbereidheid toeneemt wanneer de economische vooruitzichten onzeker zijn. De sterke toename van de verkoopintentie volgt op twee jaren van daling. In 2017 dacht dertien procent van de ondernemers aan verkopen, in 2018 was dit tien procent. Dit jaar gaf zeventien procent van de ondernemers aan binnen twee jaar te willen verkopen. Ook het percentage verkopers dat mentaal klaar is voor een verkoop verdubbelde van zes naar twaalf procent.

Anticyclisch

Tom Beltman van Marktlink Fusies & Overnames geeft aan dat verkoopbereidheid waarschijnlijk anticyclisch is. 'Als het goed gaat met het bedrijf, dan wil de ondernemer daar nog wel een aantal jaar van blijven profiteren. Maar nu er een recessie gloort, staan weer meer ondernemers open voor een verkoop om de waarde van de onderneming veilig te stellen.'

Dat sluit aan op een tweede trend, die wederom komt door onzekerheid in de markt. Ondernemers hopen met een snelle verkoop een waardedaling van hun onderneming voor te kunnen zijn. Vorig jaar dacht nog 63 procent van de ondernemers dat de waardering voor het bedrijf in de komende twaalf maanden zou stijgen, dit jaar is dit fors gedaald naar 39 procent.

Bijna een derde van de geïnterviewden geeft aan dat verkoop binnen vijf jaar actueel wordt, twee derde denkt binnen tien jaar te verkopen. ‘Dit zou betekenen dat van de circa 70.000 mkb-bedrijven jaarlijks 4.600 bedrijven van eigenaar wisselen, oftewel een vervijfvoudiging van het jaarlijkse aantal transacties', vertelt Beltman. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag. ‘Veel ondernemers schatten de waarde van hun bedrijf, en daardoor hun pensioen, te hoog in', zegt Beltman. ‘Daardoor is verkoop in de praktijk nog geen optie.'

Buitenland

Verder blijkt uit het onderzoek dat ondernemers steeds vaker kiezen voor een internationale koper. Ondernemers denken dat buitenlandse partijen meer geld betalen en geloven dat ze interessanter zijn doordat ze zich in een niche bevinden die aantrekkelijk is voor buitenlandse partijen. Beltman geeft aan dat buitenlandse partijen inderdaad meer betalen dan Nederlandse partijen. Zo wordt in Duitsland gemiddeld twintig procent meer betaald voor een mkb-bedrijf.

Ondernemers zijn echter minder enthousiast over het aankopen van een buitenlands bedrijf, slechts tien procent van de ondernemers overweegt dit. Dit komt met name door onbekendheid.

 
 
 
© Vraagenaanbod.nl