Wereldwijde staalvraag neemt toe


Brussel (BE), 15 oktober 2019
De wereldwijde vraag naar staal zal volgend jaar met 1,7 procent toenemen. Dit wordt aangedreven door een groei van 4,1 procent in de opkomende en zich ontwikkelende economieën, China uitgezonderd. In China zal de vraag in 2020 naar verwachting met één procent groeien.

Dat blijkt uit de Short Range Outlook van de World Steel Association. De wereldwijde vraag naar staal zal in 2019 met 3,9% groeien tot 1,775 miljard ton en in 2020 met nog eens 1,7 procent groeien tot 1,806 miljard ton. De wereldwijde vraag naar staal blijft veerkrachtig, ondanks een onzeker mondiaal klimaat.

De heer Al Remeithi, voorzitter van het Worldsteel Economics Committee, zei over de vooruitzichten: 'De huidige SRO suggereert dat de wereldwijde vraag naar staal in 2019 zal blijven groeien, meer dan we in deze uitdagende tijden hadden verwacht, voornamelijk door China. In de rest van de wereld is de vraag naar staal in 2019 vertraagd door de onzekerheid, handelsspanningen en geopolitieke problemen op de investeringen en handel. De industrie, en met name de auto-industrie, heeft in veel landen slecht gepresteerd, maar in de bouwsector is, ondanks een zekere vertraging, een positief momentum gehandhaafd.'

China

De Chinese vraag naar staal is in 2019 sterk gegroeid dankzij een sterke vastgoedsector, maar zal naar verwachting in 2020 vertragen. Naar verwachting zal de vraag in 2019 met 7,8 procent groeien, vooral dankzij de investeringen in onroerend goed. In de eerste zeven maanden van 2019 meldde de Chinese vastgoedmarkt in China de sterkste prestaties in dezelfde periode van de laatste vijf jaar. Omgekeerd maakt de Chinese industriesector een aanzienlijke inzinking door als gevolg van de vertragende economie en het effect van de handelsspanningen. De Chinese auto-industrie is 13 maanden op rij gekrompen.

World Steel verwacht dat de Chinese economie later in 2019 en in 2020 zal verslechteren en dat de onopgeloste handelsspanningen de druk nog verder zullen opvoeren. Verwacht wordt dat de Chinese vraag naar staal in 2020 met één procent zal groeien.

Ontwikkelde landen

De vraag naar staal in de ontwikkelde wereld stagneert met een verzwakking van de verwerkende industrie Na een groei van 1,2 procent in 2018 zal de vraag naar staal in de ontwikkelde economieën in 2019 naar verwachting een kleine krimp van -0,1 procent laten zien. De consumentensectoren en de bouwsector hielden hun positieve dynamiek aan, maar de industrie is ingestort als gevolg van een verslechterend export- en investeringsklimaat. In 2020 zal de vraag naar staal in de ontwikkelde wereld naar verwachting met 0,6 procent toenemen.
 
 
 
© Vraagenaanbod.nl