Duitse machinebouwers zien ordersituatie verder verslechteren (video)


Frankfurt am Main (DE), 4 oktober 2019
Economische en politieke risico's vertroebelen de ordersituatie van de machinebouwondernemingen in Duitsland. De orders uit Duitsland en het buitenland daalden aanzienlijk.

Dat meldt VDMA. De ordersituatie in de machinebouwsector is verder verslechterd. In augustus 2019 boekten de Duitse machinebouwondernemingen in reële termen zeventien procent minder orders dan in het jaar ervoor. De binnenlandse orders daalden met twaalf procent en de buitenlandse orders met negentien procent.

'Zoals gevreesd, waren de voorgaande maanden slechts een adempauze met eencijferige minwaarden. De verwachtingen voor de export van de ifo-bedrijven tonen aan dat de machinebouwondernemingen pessimistisch blijven gezien de economische en politieke risico's', aldus de economische deskundige Olaf Wortmann van VDMA. In de beschouwde maand kwamen veertien procent minder orders uit de eurozone en 21 procent minder uit niet-eurolanden.

In een vergelijking van drie maanden van juni tot augustus 2019 waren de orders in reële termen acht procent lager dan in het jaar daarvoor. De binnenlandse orders daalden met elf procent, terwijl de buitenlandse orders met zeven procent daalden. De orders uit eurolanden daalden met zes procent, de orders uit niet-eurolanden met zeven procent.


Olaf Wortmann, economisch expert bij VDMA, licht de cijfers verder toe in de video (Duitstalig):

 
 
 
© Vraagenaanbod.nl