Column Ellen Vaders: 'Chemische resistentie van aluminium'


Houten , 7 juni 2019
Auteur:
Ellen Vaders
De chemische resistentie van aluminium is erg gunstig in een pH-neutrale omgeving. Aluminium is corrosiebestendig door zijn passieve oxidelaag. Wordt deze laag door zijn omgeving weggebeitst, dan corrodeert het aluminium weg. Aluminium presteert goed in een omgeving zoals in stallen. Daar wordt al jaar en dag aluminium succesvol toegepast. Het is bestendig tegen de ammoniak van de uitwerpselen van de dieren.

De combinatie aluminium en chloor luistert nauwer. Bij een eierbroedmachine bijvoorbeeld wordt er regelmatig gereinigd. Wordt het schoonmaakritueel niet nauwlettend gevolgd en worden er bijvoorbeeld twee chloortabletten in plaats van één toegevoegd, dan kan dit behoorlijke schade aan de aluminium wanden tot gevolg hebben. Ook in de voedingsmiddelenindustrie is dit een uitdaging. In sommige fabrieken druipt bij wijze van spreken de boter van het plafond, maar wordt de machine ‘te' grondig schoongemaakt. Let wel: schoonmaken is goed en noodzakelijk, maar dosering van de schoonmaakmiddelen, protocol en het type is bepalend of aluminium in deze toepassing met succes kan worden ingezet.

Zo zie ik in het zwembad aluminium kozijnen als scheidingswand al jaren met succes toegepast. Hun stalen voorgangers vertoonden al na een korte tijd bruine roestige corrosie. Ook in de toiletten wordt veel aluminium toegepast, meestal geannodiseerd.

Het ene zuur is ook minder heftig dan het andere. Bij zwavelzuur gaat de aantasting minder snel dan bij fluorwaterstofzuur. Nog steeds beitst het aluminium weg door zwavelzuur, maar gecontroleerder dan bij fluorwaterstofzuur. Tijdens het anodiseren wordt hier dankbaar gebruik van gemaakt.

Ellen Vaders
Aluminium Metal Knowledge

 
 
 
© Vraagenaanbod.nl