Sandvik 3D-print freeslichaam


Deventer, 21 mei 2019
Sandvik Coromant heeft zijn lichtgewicht CoroMill 390 voorzien van een freeslichaam dat is geproduceerd met behulp van additieve productie. Hierdoor ontstaan er minder trilingen met de daarbij behorende voordelen.
Sandvik Coromant stelt dat het maken van diepe uitsparingen problemen kan geven door trillingen, hetgeen leidt tot een langzamere productie, een kortere standtijd en een slechte oppervlakte-afwerking. Gecombineerd met Silent Tools freesadapters, onderdrukt dit lichtere 3D-geprinte freeslichaam met adapter trillingen om de productiviteit en procesveiligheid te maximaliseren in veeleisende toepassingen waarbij sprake is van lange uitsteeklengten.

‘Bij het ontwerpen van onze nieuwe lichtgewicht 390 is materiaal tactisch verwijderd om het optimale freesontwerp te creëren om de massa te minimaliseren', legt Thomas Wikgren, manager bij Sandvik Coromant uit. ‘Dit wordt topologisch optimalisatie genoemd en het maakt de frees compacter dan een conventionele uitvoering en helpt zo bewerkingswerkplaatsen de productiviteit te verhogen van hun freesbewerkingen met lange uitsteeklengte. Daarnaast verbetert een kortere afstand tussen de demper in de adapter en de snijkant de prestaties en de proceszekerheid.'

Titaanlegering

Het nieuwe freeslichaamr is 3D-geprint met poeders van een titaanlegering. In een test in gereedschapsstaal met een hardheid van 280 BN bedraagt de maximale freesdiepte met de traditionele frees 1 mm. Met dezelfde condities kan met het 3D-geprinte freeslichaam in een keer tot 1,5 mm diep worden gefreesd zonder bovenmatige trillingen. Kortom een capaciteitsverhoging van 50 procent. De freeshouder kan van dezelfde freesinserts worden voorzien, namelijk de Coromill 390-11.
De lichtgewicht CoroMill 390 kan vlakfrezen met lange reikwijdte, diep hoek- en zijvlakfrezen, holtes frezen en sleuffrezen. Het gereedschap is beschikbaar in 40 mm (doornbevestiging 16 koppeling) en 50 mm (doornbevestiging 22 koppeling) diameter varianten. Drie of vier wisselplaten (grootte 11) kunnen worden gespecificeerd afgestemd op de toepassing. Differentiële vertanding en inwendige koeling wordt geboden op alle frezen.
 
 
 
© Vraagenaanbod.nl