Verhogen van rendement CNC-machines


Ede, 16 mei 2019
De TNC Club van Heidenhain Nederland start op 4 juni met een reeks workshops voor verspaners, waar deelnemers het maximale uit hun CNC-machine leren te halen. Leden kunnen gratis deelnemen aan de workshops.

Heidenhain gaf de aftrap voor de TNC Club tijdens de Demoweek. Verspanende bedrijven die met CNC-besturingen van Heidenhain werken kunnen lid worden van de club, die ook al bestaat in Italië en Duitsland. 'We gaan Nederlandse verspaners helpen alles uit de besturing van hun CNC-machines te halen. De workshops zijn daar één van de vele middelen voor', zegt Paul Venema, accountmanager Machinetools.

Efficiënt gebruik tastsystemen

Tijdens de eerste TNC Club workshop Efficiënt gebruik tastsystemen leren deelnemers in vijf uur hoe ze tastcycli in de handbediende modus uitvoeren; het verschil in werken met een presettabel en de nulpunttabel én hoe ze tastcycli voor automatische werkstukcontrole kunnen opzetten. Bij de handbediende modus worden ingegaan op aspecten zoals calibratie, de basisrotatie, het vastleggen van een referentiepunt en de werkstukmeting. Bij de tastcycli voor automatische werkstukcontrole wordt ingegaan op aspecten als de werkstukmeting, automatisch corrigeren en het aanmaken van een protocol.

‘Als men het tastsysteem efficiënter benut, bijvoorbeeld door in de onbemande uren de machine een automatische werkstukcontrole te laten uitvoeren, haalt men méér rendement uit de machine', legt Paul Venema uit. ‘Hiermee kunnen bedrijven een deel van het nijpend gebrek aan ervaren vakmensen opvangen. De workshop sluit dus naadloos aan op het doel van de TNC Club om leden te helpen méér uit hun CNC-machines te halen.' De workshop wordt afgesloten met een diner. Deelnemers kunnen dan ervaringen met andere gebruikers van Heidenhain-besturingen uitwisselen. De workshop Efficiënt gebruik tastsystemen is bedoeld voor gebruikers van de Heidenhain i530, 320/620/640 besturingen.

Toekomstige workshops

Na de zomer staan er nog drie workshops op de planning over Connected Machining (de koppeling van de machines aan de planning en bedrijfsvoering); CAD/CAM (met name aandacht voor de NC-code en de output voor 5-assig simultaan frezen) en tot slot de workshop New features TNC 620 en 640 besturing. De workshops worden op verschillende locaties door het land gehouden en het aanbod zal nog toenemen.

Deelname is gratis voor leden van de TNC Club, zij mogen drie medewerkers laten deelnemen. Niet-leden betalen 250 euro. Aanmelden voor de workshop kan hier .

 
 
 
© Vraagenaanbod.nl