Index bouwt nieuw draai-freescentrum voor grote werkstukken


Esslingen (DE), 18 april 2019
Index introduceerde op zijn Open House 2019 het nieuwe universele draai-freescentrum Index G420, de opvolger van de succesvolle G400. De G420 is ontworpen voor de complete bewerking van componenten met grote diameters en is voorzien van een eigen automatisering.

De machine is voorzien van nieuwe opties zoals een 120 mm A11-spindel en verschillende automatiseringscomponenten. De basis van het nieuwe draai-freescentrum is het minerale gietbed in monoblokconstructie voor een hoge stabiliteit zodat de G420 zonder fundering kan worden geïnstalleerd. Met een machinegewicht van ca. 23 ton en een grondvlak van ca. 15 m2 biedt dit concept de beste doorbuigwaarden van alle vergelijkbare machines. Samen met de lineaire geleidingen in de X- en Z-as zorgt het voor een zeer goede stabiliteit en dempingseigenschappen. Bovendien belooft de verhouding tussen stationaire en bewegende massa's met een factor 5 voor een uitstekende stijfheid én dynamische waarden met verplaatsingssnelheden tot 50 meter per minuut) met een uitgesproken lage trilling.

Spindels

De hoofd- en tegenspindels, die identiek zijn in de standaard uitvoering, zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor het hoge snijvermogen. Met hun A8 spilkop (volgens ISO 702/1) bieden ze een maximaal aandrijfvermogen van 41 kW, een koppel tot 764 Nm en een snelheid tot 4.000 omwentelingen per minuut. De spil is geschikt voor klauwplaten tot 315 mm en heeft een spindeldoorlaat van 102 mm. Dankzij de krachtige motorfreesspindel (max. 26 kW, 150 Nm en 12.000 min-1) met beproefde Y/B kinematica zijn zelfs complexe vijfassige freesbewerkingen tegelijkertijd mogelijk. Het werkgebied is voldoende voor onderdelen tot een lengte van 1.600 mm en biedt voldoende ruimte voor het bewerken van elk type werkstuk.

Medio 2019 komt er ook een motoras met een speling van 120 mm beschikbaar die met zijn A11-spindelkop een nog hoger koppel tot 1.000 Nm kan leveren en is ontworpen voor klauwplaten tot 400 mm (maximum aandrijfvermogen 42 kW, maximum toerental 3000 min-1).

Werkstukhandling

Als eenvoudige automatiseringsoplossing is een geïntegreerd CNC-gestuurd werkstukhandlingsysteem beschikbaar. Het kan worden ontworpen als een twee-assige handlingunit voor het laden en lossen en het verwijderen van restanten voor onderdelen tot 25 kg en met een diameter tot 140 mm in combinatie met de A8 spindel. Waar voorheen alleen een asgrijper beschikbaar was, biedt Index nu ook een schijfgrijper voor flensdelen. Dit wordt met name gebruikt in een nieuwe drie-assige versie van de handlingunit, waarbij een roterende as de lineaire Z- en X-assen aanvult. Hierdoor kunnen onderdelen tot 300 mm in diameter en 200 mm lengte buiten het horizontale vlak worden gezwenkt.

Andere individuele automatiseringsoplossingen, zoals transportbanden of robotbehandeling met extra functies, kunnen op verzoek van de klant worden geïntegreerd. Voor de automatisering via portaalsystemen van externe leveranciers heeft Index een elektrisch bediende laadklep geïntegreerd. Als besturing is gekozen voor een Siemens 840D SL, die wordt bediend via het iXpanel-indexsysteem. Dankzij het aanraakgevoelige oppervlak over het hele oppervlak maakt iXpanel het voor de gebruiker mogelijk om het systeem zeer eenvoudig in te stellen en te bedienen via de softtoetsen.
 
 
 
© Vraagenaanbod.nl