IJzerpoeder als brandstof


Eindhoven, 14 maart 2019
Studenten van de TU Eindhoven hebben een systeem bedacht waarin ijzerpoeder als brandstof wordt gebruikt voor het opwekken van stoom voor het brouwproces van Swinkels Family Brewers (voorheen Bavaria NV). De installatie wordt in juli in gebruik genomen.

De studenten en onderzoekers van de TU Eindhoven, engineeringbedrijven en Metalot hebben de installatie gebouwd. Het systeem wordt mogelijk gemaakt door een financiering van 2,4 miljoen euro, waarvan 1 miljoen van de provincie Noord-Brabant, en een samenwerking met verschillende industriële partijen.

 

Geen CO2-uitstoot

Met het verbranden van metaal voor het opwekken van stoom pakken de ontwikkelaars twee grote maatschappelijke problemen aan: het opslaan van energie en het vermijden van CO2-uitstoot. Net als aardolie en kolen bevat metaalpoeder energie en kan het verbrand worden. Het restproduct is dan geen koolstofdioxide (CO2), maar metaaloxide (in dit geval roestpoeder). De energie die vrij komt, kan gebruikt worden voor het opwekken van stoom, dat weer stoomturbines kan aandrijven voor elektriciteit of aandrijvingen van industriële processen. Dit is een circulair proces, doordat het roestpoeder gemakkelijk is af te vangen en kan worden 'geregenereerd' tot schoon metaalpoeder.


Als het ijzerpoeder eenmaal verbrand is tot roestpoeder, moet het ook weer geregenereerd worden tot schoon ijzerpoeder. In de staalindustrie is veel ervaring met dat proces. Het maken van ijzer uit ijzererts lijkt erg veel op het produceren van ijzer uit roestpoeder.


De installatie die bij Swinkels Family Brewers komt, gaat stoom leveren aan het stoomnetwerk van Bavaria. Die installatie zal goed zijn voor 100 kW. Het doel van dit project is vooral het aantonen van de potentie van de installatie, met het oog op verder onderzoek naar de technologie.


Swinkels Family Brewers wil met deze duurzame innovatieve technologie zijn brouwproces minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen. Met het subsidieproject van onder andere de provincie Noord-Brabant en samenwerking met zeven bedrijven, twee stichtingen en de TU Eindhoven, wil het studentteam laten zien dat hun technologie een volwaardig alternatief is voor systemen die nu nog draaien op gas.


De betrokken engineeringbedrijven dragen voor een miljoen euro aan fte's bij en drie andere bedrijven nog eens samen 3,5 ton euro cash. Elk bedrijf is gespecialiseerd in een verschillend aspect van het demonstratiesysteem: EMGroup heeft ervaring met het bouwen van gespecialiseerde industriële branders, Romico is gespecialiseerd in stofafvang en HeatPower in het maken van zogenaamde add-on Rankine Compression Gasturbines. 

 
 
 
© Vraagenaanbod.nl