Derde kolk Beatrixsluis geopend door prinses Beatrix


Nieuwegein, 12 februari 2019
Hevige regen weerhield de honderden bezoekers niet om naar de opening van de derde kolk op de Prinses Beatrixsluis te komen kijken. De opening werd woensdag 6 februari verricht door H.K.H. prinses Beatrix. Toen de bel klonk en de strik van de sluisdeur viel, juichte en applaudisseerde het publiek luid.

De deuren gingen open voor de eerste schutting, de eerste schepen voeren binnen. Types zoals vanaf 1938 door de sluis voeren, met als klapstuk de Vlissingen die nu ook door de Prinses Beatrixsluis kan varen. De RWS 59, Terra Nova, Time is Money, Antonie doen dat al jaren. Jan Lock, schipper van de Terra Nova voelt zich vereert dat hij aan de eerste schutting mag deelnemen. Lock verzette zijn vakantie ervoor. Hij maakt al vijftig jaar gebruik van de sluis. 'Er wordt vandaag een stukje geschiedenis geschreven.'

 

Trots

De Prinses Beatrixsluis werd in 1938 in gebruik genomen en naar de toen pasgeboren Oranjenazaat vernoemd. Het is de grootse monumentale sluis van Nederland. De derde kolk maakt de sluis toekomstbestendig. Minister Cora van Nieuwenhuizen: 'Bouwers, bewoners, schippers en bestuurders mogen trots zijn op wat zij hier samen hebben bereikt. De historische Beatrixsluis is door deze uitbreiding klaar voor een toekomst met een toenemend transport over water.' 

 

Met de officiële opening komt een einde aan een periode van 2,5 jaar bouwen. De twee sluishoofden zijn ieder 30 x 60 meter. Elk sluishoofd bevat twee sluisdeuren die elk 490.000 kilo wegen, 28 meter breed, 14 meter hoog en 6,25 meter dik zijn, ze zijn in China gebouwd. In de derde kolk is 44.875 kub beton en 17.900 ton wapening verwerkt. Om ruimte voor de derde kolk en manoeuvreerruimte voor schepen te maken, is het Lekkanaal verbreed. Ten noorden van de sluis is het kanaal tussen de 40 en 90 meter breder geworden en zijn elf extra ligplaatsen gecreëerd. Ten zuiden van de sluis is het kanaal met maximaal 105 meter verbreed. Voor de volledige verbreding is twee miljoen kubieke meter ontgraven.

 

Omgevingsmanager voor Rijkswaterstaat Jacqueline te Lindert: 'De mooiste mijlpaal van dit project en het doel van de renovatie en nieuwbouw. De kroon op het project is dat de prinses de derde kolk opende.' Vanaf 4 maart mogen alle schepen erdoor. De software wordt aangepast en 4 maart start de renovatie van de oude kolken. Daar komt de nieuwste techniek in en het aanzicht wordt weer monumentaal. 

 

www.prinsesbeatrixsluis.nl

 
 
 
© Vraagenaanbod.nl