Column Ellen Vaders: 'Waarom gaat gietwerk mis?'


Houten, 5 februari 2019
Auteur:
Ellen Vaders
Aluminium gietstukken zijn complex en lastig te produceren. Daarom in de volgende 10 punten waar het mis kan gaan.

Aluminium gietstukken zijn complex en lastig te produceren. Daarom in de volgende 10 punten waar het mis kan gaan.


1. Er is kennis nodig om een gietstuk goed te ontwerpen. Constructeursopleidingen behandelen metaalgieten ontoereikend of de inhoud is achterhaald.

 

2. Een gietstuk loopt op het kritische tijdpad. Het gietproces stelt je in staat het materiaal daar neer te leggen waar je het nodig hebt voor bijvoorbeeld vorm, stijfheid maar ook als sluitstuk tussen parts. Hierdoor wordt het deel als laatste vrijgegeven. Echter het heeft een lange doorlooptijd o.a door de aanmaak van gereedschappen en bij de assemblage is het vaak als eerste nodig. 

 

3. In een gietstuk zitten porositeiten. Meestal zitten ze precies op de plek waar ze juist niet gewenst zijn. Als er tijdens de bewerking geen porositeiten naar boven komen zijn er nog eventuele maatafwijkingen waardoor het buiten specificatie kan vallen.


4. Een aluminium gietstuk is lastiger oppervlakte te behandelen. En als je ze (technisch) anodiseert worden ze grauw en grijs. 

 

5. De juiste kennis en ervaring vereist om een goed gietontwerp te engineeren. Wanneer de ervaring bij andere goed functionerende vormgevingstechnieken zit, is het risico bij gietstukken soms te groot. (...) Het zou ideaal zijn wanneer een stollingssimulatie en/of porositeitssimulatie tijdens het ontwerpen kan worden vergeleken met de FEM sterkte-simulatie. Een succesvol gietstuk ontwerpen staat of valt bij het tijdig controleren op gietbaarheid.


Voor de andere 5 punten, lees verder op: aluknowledge.com/waarom-gaat-gietwerk-mis.

 

Ellen Vaders

Aluminium Metal Knowledge 

 
 
 
© Vraagenaanbod.nl