'Indiase arbeidsmarkt interessant voor Nederlandse maakbedrijven'


10 januari 2018
Technische maakbedrijven die in hun maag zitten met een tekort aan hoogopgeleid personeel, kunnen profiteren van de markt in India. Dit land barst van het talent en heeft de rol van China gedeeltelijk overgenomen. Dat zeggen Gandert Roosen (topman van Roosen Industries) en André van Berkel (directeur van Frames Group India) in een interview met het Financieel Dagblad.

Beide ondernemers profiteren naar eigen zeggen van het aantal hooggeschoolde arbeidskrachten die het land rijk is. Roosen besloot al in 2006 om een fabriek in India te bouwen. Hier heeft hij de machineprogrammeurs en machinestellers gevonden die in Nederland zo schaars zijn. Ook kwam Roosen Industries in contact met technische ontwerpers die gedetailleerde productietekeningen kunnen maken.

  

Roosen: “Het tekort aan hooggeschoolde arbeidskrachten zal de komende jaren in Europa alleen maar toenemen. De vraag van onze klanten groeit, maar het is lastig om daaraan te voldoen doordat er onvoldoende aanwas is aan vakmensen.”

 

Meer manuren 

André van Berkel, directeur van Frames Group India, sluit zich aan bij de woorden van Roosen. Wel geeft hij aan dat het niveau van de ingenieurs gemiddeld iets lager ligt dan in Nederland. “Dit zie je terug in een hoger aantal manuren voor vergelijkbaar werk; er moet meer gecontroleerd worden. Een uitzondering hierop zijn ingenieurs die zich hebben gespecialiseerd, deze specialisten zijn net zo goed als of beter dan in Nederland.”

 
 
 
© Vraagenaanbod.nl