zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Trumpf komt met ‘reinigende' laserlens voor haar lasersnijmachines


Ditzingen (D), 13 augustus 2013
Auteur:
Gerard ten Bulte
Trumpf heeft een speciale lens met RFID-chip op de markt gebracht voor toepassing in haar CO2-lasersnijmachines. Deze zogeheten Sensoril Lensline lens monitort de verontreiniging van de lens en informeert de machinebediener daarover. De nieuwe lens is nu alleen leverbaar voor de TruLaser Serie 3000. Op de vakbeurs BlechExpo van 5-8 november in Stuttgart wordt de Sensoril-lens geïntroduceerd voor de Trulaser 5000 Serie CO2-lasersnijmachines.

Tijdens het snijden van het plaatmateriaal vervuilt de laserlens in de snijkop. Om het lasersnijproces zo efficiënt mogelijk te verrichten moet de lens regelmatig worden gecontroleerd op vervuiling en indien nodig deze reinigen en eventueel vervangen door een nieuwe lens. Een van de manieren om de lens te controleren is met het blote oog. Daarvoor moet de machinebediener de lens uit de snijkop halen en deze visueel controleren. Echter, beschadiging van de transparante coating zoals vaak op de lens aangebracht, is heel moeilijk te detecteren met het blote oog.

 

Lens met RFID-chip

 Een snellere en nauwkeuriger controle van de lens kan nu woren gerealiseerd met de Trumpf Sensoril Lensline lens met RFID-chip. Deze lens werkt met RFID technologie waarbij RFID staat voor Radio Frequency IDentification oftewel het identificeren via radiogolven. Met een druk op de knop wordt via de RFID-chip de vervuilingsgraad van de lens gecontroleerd. Bij een sterk vervuilde lens wordt de machinebediener gewaarschuwd die de lens dan kan reinigen of indien nodig verwisselen voor een nieuwe lens. Indien gewenst kan de controle op vooraf vastgestelde tijdstippen worden uitgevoerd.

 

Veiliger

De Sensoril LensLine lens met de RFID-chip maakt het snijproces een stuk veiliger. Het zorgt er voor dat alleen objectieven met de juiste brandpuntsafstand worden gebruikt. Naast een objectieve en nauwkeurige meting van de toestand van de laserlens, waakt de RFID-technologie ook over de schoonmaak intervallen. Als dat wordt vergeten, zal de vervuilde lens het laserlicht sterker absorberen waardoor de lens extreem wordt opgewarmd, wat in extreme gevallen tot het inbranden van de lens kan leiden. LensLine onderkent dit proces en schakelt de laser binnen enkele milliseconden uit. Na het wisselen van de lens kan het snijproces zonder problemen worden voortgezet.

 

Blechexpo

De RFID-Sensoril Lensline lens is sinds afgelopen juli leverbaar voor de CO2-lasersnijmachines uit de TruLaser Serie 3000. Op de Blechexpo, de vakbeurs voor plaatbewerking in Stuttgart , wordt de RFID-lens ook voor de Trumpf Trulaser Serie 5000 geïntroduceerd.

 

Vraag en Aanbod besteedt overigens aandacht aan de beurs Blechexpo. Dat gebeurt in haar speciale editie van week 44, die verschijnt op 31 oktober 2013. Heeft u nieuws te melden voor  deze special, mail dan naar redactie@vraagenaanbod.nl

 

Trumpf komt met ‘reinigende' laserlens voor haar lasersnijmachines'
De nieuwe lens met RFID-chip (zie inzet) is nu alleen nog leverbaar voor de CO2-lasersnijmachines TruLaser Serie 3000. Op de foto de TruLaser 3030.
1/1
 
 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts