zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Inspectie SZW geeft eindelijk duidelijkheid rondom beschermende boorkap


Nieuwegein, 3 juni 2013
Mede door de inzet van Koninklijke Metaalunie is een voor de metaalsector jarenlange durende verwarrende situatie beëindigd. Het betreft hier een paargraaf in de Verbetercheck Machineveiligheid over het al dan niet gebruiken van een beschermende boorkap bij het boren.

De tekst ‘daar waar de boormachine in de bovenste stand blijft draaien, dient een kapje geplaatst te worden' werd geïnterpreteerd door de Inspectie SZW dat in alle gevallen een boorkap geplaatst diende te worden. Met de nieuwe toevoeging is nu ook omschreven dat als de boormachine automatisch uitschakelt in de bovenste stand en dus niet draait, er geen boorkap meer nodig is. Daarmee is voor alle partijen duidelijkheid geschapen. Problemen bij het boren ontstaan namelijk bij het wisselen van de boor. Als dan de boorkop nog draait, kunnen er zonder beschermkap óf automatische uitschakeling ongelukken ontstaan.

 

Geknokt

‘We hebben hier drie-en-een-half jaar voor geknokt en ik ben blij dat we nu overeenstemming hebben bereikt met Inspectie SZW', vertelt Jos van de Werken, beleidssecretaris Arbozaken Metaalunie. ‘Er is hier namelijk door de inspectie ook op gehandhaafd, bedrijven hadden dan de keuze of de boete betalen van 3.600 euro of zorgen voor een beschermde kap die hooguit 300 euro kost. En dan is de keus niet zo moeilijk.' Om hoeveel bedrijven het gaat, weet Van de Werken niet. ‘Maar nu kunnen bedrijven kiezen voor een schakelaar die zorgt dat de boormachine stopt in de bovenste stand óf een beschermende kap.'

 

Arbocatalogus

‘Alle bij het tot stand komen van Arbocatalogus betrokken partijen zitten weer op één lijn', schetst Van de Werken het belang van de toevoeging. ‘Wat op papier is afgesproken wordt in nu in de praktijk precies zo gehandhaafd. Zowel werkgever als ook de Inspectie SZW weten waar ze aan toe zijn.' Met de toevoeging komt een einde aan een lange periode van onzekerheid en verwarring.
‘Voor elke situatie is nu tot op de letter omschreven wat wel mag als het gaat om bescherming bij het boren. Ook als de boormachine automatisch uitschakelt en er sprake is van bronaanpak, wat misschien wel de voorkeur moet hebben. Maar het belangrijkste is dat alle partijen weer op één lijn zitten. En omdat diezelfde partijen ook hetzelfde hoge niveau Arbo-zorg na streven, is dat de grote winst. Dat maakt allen betrokken bij Arbo winnaar', aldus Van de Werken.

 

Inspectie SZW

 

 

 
     
 

Reacties (8)

Peter

Waar kunnen we de rekening naar toe sturen?

Toon

Weer die betutteling.
De problemen ontstaan met het wisselen van de boor!
Net alsof vakmensen de boormachine niet uitzetten als ze de boor wisselen.
Ze kunnen beter zorgen dat een autodeur alleen open kan als de contactsleutel uit het contactslot is. honderden mensen stappen uit een rijdende auto!!
O, nee. Er is natuurlijk weer ergens een sukkel geweest die een boor heeft gewisselt bij een draaiend machine en nu moet er voorkomen worden dat het nog ooit voor kan komen. Regeltjes in Nederland!!!

Paul Ottenhof

Te belachelijk voor woorden hoe de arbeidsinspectie hiermee druk op ons heeft uitgevoerd. We hebben die klote kapjes geinstalleerd onder protest en nu mag het dus op een veel betere manier worden opgelost.
Heren bedankt :-) !

Albert

Doe maar een beschermkap om de auto,scheelt direct 500 doden. Maar laat de vakman gewoon zijn vak uitoefenen zonder allerlei kapjes. Is er trouwens een verschil gemaakt tussen zware en lichte boormachines?

Karel Prakken

Geen handschoenen aan een een machineklem gebruiken. De rest is onzin.

TP

Misschien dat de beschermkap voor het gezicht van de inspecteur voor deze verwarring heeft gezorgd? Het ontneemt toch een belangrijk deel van het zicht op het (inspectie)werk.

Andre

Och jee het heilige beschermkapje zit altijd in de weg en word na een tijdje er toch er afgesloopt.
Snap echt niet wie deze onzin verzint, kan volgens mij niet iemand zijn die met zijn vak bezig is.

T

En hoe zit het met beschermkappen voor freesmachines en draaibanken?

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts