Zoeken
verfijnd zoeken marktplaats
 
 

Economische barometer Metaalunie: Export groeit door


Nieuwegein, 10 april 2012
De Economische Barometer van het mkb-metaal over het eerste kwartaal van 2012 laat een verbetering zien ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011. Deze verbetering wordt vooral gedragen door de verwachtingen voor het tweede kwartaal. Dit geldt zowel voor de orderposities binnen- en buitenland als voor het bedrijfsresultaat.
Dit blijkt uit de economische barometer van de Koninklijke Metaalunie, die vandaag (dinsdag 10 april) bekend werd gemaakt. Kijkend naar de binnenlandse orders, zijn de verwachtingen voor het tweede kwartaal positief. Per saldo is er geen sprake van een toe- of afname van de orderpositie binnenland. De verwachtingen voor het tweede kwartaal van dit jaar zijn beter dan de realisatie van het eerste kwartaal, maar ook beter dan de verwachtingen van een kwartaal geleden. Dit in tegenstelling tot de waardering van de orderportefeuille.

 

Export

Voor de ontwikkeling van de buitenlandse orderpositie, de export, geldt dat het aantal bedrijven dat een beter kwartaal achter de rug heeft, is toegenomen. Voor de waardering van de buitenlandse orderpositie geldt dat 43 procent van de bedrijven deze als gunstig waardeert (was 35 procent) tegen maar 9 procent als ongunstig (was 17 procent).

 

Ook de verwachtingen van de buitenlandse orderpositie voor het tweede kwartaal van 2012 zijn beter dan in de vorige kwartalen en liggen weer op het niveau van het tweede kwartaal van 2011. 40 procent van de ondernemers verwacht een beter tweede kwartaal, tegen 11 procent een slechter kwartaal. De onzekerheid over de export van de afgelopen drie kwartalen lijkt in het afgelopen kwartaal te zijn omgeslagen in meer vertrouwen.

 

Werkgelegenheid

Ten aanzien van de werkgelegenheid verandert er de afgelopen drie kwartalen niet veel. De werkgelegenheid groeit nog wel, maar in een zeer traag tempo. Dat geldt zowel voor de vaste werknemers als voor het ingeleende personeel. Bij de respondenten werken gemiddeld zeventien medewerkers in loondienst en zijn er gemiddeld nog 2,3 medewerkers werkzaam op inleen- of uitzendbasis. Ook dit kwartaal zijn er onder de machinebouwers de meeste bedrijven met meer mensen in dienst (25 procent). Opvallend is dat ook onder de toeleveranciers aan de bouw, 22 procent aangeeft meer mensen in dienst te hebben.

 

Bedrijfsresultaat

Op de vraag of het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal ten opzichte van het vierde kwartaal is veranderd, geeft 27 procent aan dat dit is verbeterd tegen 26 procent waar dit is verslechterd. Sectoren die een bovengemiddelde toename van het bedrijfsresultaat waarnemen, zijn de machinebouwers en de landbouwmechanisatiebedrijven. Het te verwachten bedrijfsresultaat voor het tweede kwartaal van 2012 wordt beduidend positiever geschat dan in de drie kwartalen daarvoor. Een derde van alle respondenten verwacht wat dat betreft een beter tweede kwartaal. Van alle sectoren zijn de onderhoudsbedrijven het meest positief over de bedrijfsresultaten voor het tweede kwartaal.

 

Winstgevendheid

Voor het derde kwartaal op rij neemt de winstgevendheid af. Gemiddeld maakt bijna 55 procent van de bedrijven winst (was 60 procent), draait circa 28 procent quitte (was 25 procent) en maakt ongeveer 17 procent van de bedrijven verlies (was 15 procent). Het aantal bedrijven dat verwacht het komende halfjaar meer te zullen gaan investeren in machines is laag, zij het minder laag dan in de voorliggende drie kwartalen. Van de ondernemers die krediet hebben aangevraagd, is bij tweederde de aanvragen toegewezen. In het komende halfjaar verwacht nog eens 18 procent van de bedrijven een financiering aan te zullen vragen.

 

 

 

 

 

 

 
bewaar deze pagina print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de handelskrant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts