zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Kindrobot bij Amada op EuroBlech 2010


Hannover, 28 oktober 2010
Auteur:
Gerard ten Bulte
Hannover is deze week het strijdtoneel van de mondiale plaatbewerking. Om met premier Rutte te spreken: om je vingers bij af te likken. De 1.455 exposanten op de EuroBlech zijn nog te zien tot en met zaterdag 30 oktober. Vraag en Aanbod is er bij en zag een opvallend robotje bij Amada.

Het allesomvattende nieuws is dit jaar toch wel de fiberlaser. Deze lijkt nu echt doorgebroken. Alle grote partijen blazen op EuroBlech een partijtje mee met hun nieuwe fiberlaser, dat gaat van Amada, Prima, Hypertherm, Bystronic, Trumpf, Salvagnini, Rofin tot IPG om er maar enkele te noemen. Amada won er zelfs een ‘sonderpreis' mee van Blechnet en het Duitse vakblad MaschinenMarkt.

 

De robot

Het meest opvallend vond Vraag en Aanbod het robotje dat in de stand van Amada zijn werk staat te doen als onderdeel van de nieuwe buigcel Astro Ci. Als je het een kleedje aan zou doen, zou je denken dat er een kind voor de Amada kantbank staat te werken. Net als de mens houdt de ene hand van het kindrobotje het werkstuk vast en begeleidt het buigproces, de andere hand van de robot bedient de kantbank of plaatst het gereedschap op de juiste plek in de bovenbalk.

 

De 'The'

Een verrassende presentatie heeft Prima Industrie in zijn stand waar de nadruk lag op de marketingkreet ‘The'. Door de inlijving van Finn-Power, nu twee jaar geleden, stond het Italiaanse Prima Industrie voor het eerst op de EuroBlech met een totaalpresentatie plaatbewerking, dat achtereenvolgens werd gepromoot als:

TheBend, ThePunch, TheSystem, TheLaser, TheSoftware en TheService.

 

Noviteit op EuroBlech is de 4kW Zaphiro CO2-lasersnijmachine, die voorzien is van een automatische nozzlewisselaar. Deze nieuwe lasersnijder snijdt door alle materialen met één lens; lenswisseling bij het wisselen van materiaalsoort (Al, rvs of staal) is niet meer nodig.

 

De grootste

De grootste, voor zover je daarvan kunt spreken, is de stand van de Duitse producent van metaalbewerkingsmachines Trumpf . De stand, helwit, voorzien van de nodige helblauwe logo's, de nodige designmachines en bevolkt door in strak zwart geklede dames en heren, is een genot voor het oog.

 

De primeur

Het Ditzinger concern had ook nog eens een ouderwetse primeur, een primeur waarvan niemand buiten het concern wist en die op de openingsdag van de beurs werd onthuld door enkel doeken weg te trekken. Het gaat hier om de TruBend Cell 7000. Dat is volgens de Duitse producent de snelste mensloze buigcel ter wereld met 21.600 buigingen per dag (elke 4 seconden een plooi).

 

De cel (21 m2) bestaat uit de onderdelen: een kantbank TruBend 7036 Cell Edition (36 ton), een buigrobot BendMaster, een laadrobot LoadMaster Bend en het gereedschapherkenningssysteem Tool Identifikation System. De cel is er voor werkstukken van 500 bij 400 mm met een plaatdikte van maximaal 8 mm.  

 

 

Kindrobot bij Amada op EuroBlech 2010'
Het meest opvallend op EuroBlech is het kindrobotje dat in de stand van Amada zijn werk staat te doen. (Foto's: Vraag en Aanbod)
1/4
Rechts
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts