zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

EuroBlech 2010: Servopomp voor waterstraalsnijden


Chicago/Hannover, 20 oktober 2010
Auteur:
Franc Coenen
Het Australische Techni Waterjet heeft een servopomp ontwikkeld voor waterstraalsnijmachines. De elektrische pomp levert een aanzienlijke energiebesparing op en draagt zo bij aan minder CO2-uitstoot. De pomp is te bezichtigen op de wereldbeurs voor plaatbewerking EuroBlech.

Waterstraalsnijmachines maken tot nog toe altijd gebruik van hydraulische pompen om de druk van het water op te voeren tot 4 duizend of 6 duizend bar. Dat is niet efficiënt, vinden de engineers van Techni Waterjet. De hydraulische pompen gebruiken altijd veel energie, of er nu druk geleverd moet worden of niet.

 

Zuinige pomp

Direct aangedreven pompen zijn al efficiënter, maar als er niet gesneden wordt, dan wordt de druk via een veiligheidsklep afgevoerd. Kostbare energie en water worden zo figuurlijk weggegooid. Met de Quantum ESP technologie levert het Australische bedrijf nu een pomp die enkel vermogen verbruikt als dat nodig is.


‘Daardoor is deze pomp tot 60 procent efficiënter dan de andere pompen', aldus een zegsman van het bedrijf, dat de pomp voor het eerst buiten Australië toonde op de IMTS in Chicago. In oktober beleeft de technologie de Europese primeur op de EuroBlech in Hannover.

 

Lagere onderhoudskosten

Het Australische bedrijf zegt verder dat de onderhoudskosten van de waterstraalsnijmachine omlaag gaan als je een servopomp gebruikt. Dit komt onder andere doordat je niet meer continu druk op allerlei afdichtingen hebt. Bovendien neemt het vervangen van de afdichtingen in de pomp zelf minder dan tien minuten in beslag.

 

Europese markt

Techni Waterjet heeft de pomp ontwikkeld omdat de NASA in Amerika op zoek was naar een waterstraalsnijmachine waar geen hydrauliek aan te pas komt. Na de introductie van een complete machine met servopomp op de Amerikaanse markt, is er nu een stand alone pomp ontwikkeld die gekoppeld kan worden aan andere waterstraalsnijmachines. Deze wordt op de EuroBlech getoond. Techni Waterjet is momenteel bezig met het opzetten van een Europese vestiging, die begin 2011 de distributie in Europa moet gaan verzorgen.


Techni Waterjet staat op de EuroBlech in hal 12, stand A26.

EuroBlech 2010: Servopomp voor waterstraalsnijden '
Deze nieuwe servopomp moet het waterstraalsnijden energiezuiniger maken, aldus de ingenieurs van het Australische Techni Waterjet. (Foto's: FCP)
1/2
Rechts
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts