zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

LZH toont op EuroBlech laserlassen dunne plaat


Hannover, 21 oktober 2010
Auteur:
Franc Coenen
Het Laserzentrum Hannover (LZH) toont op dé vakbeurs voor plaatbewerking EuroBlech de resultaten van twee onderzoeksprojecten: het verbeteren van het lassen onder beschermgas en het lassen van heel dunne plaat. Dit laatste onderzoek is nu volledig afgerond.

Volgens het instituut is de techniek met name interessant voor kleinere bedrijven, voor wie de investering in een laser met een continue lichtstraal een te hoge investering is. Een gepulste Nd:YAG laser is economisch aantrekkelijker. Het nadeel hiervan is echter dat de lasnaad smaller is en daardoor de verbinding minder sterk.

 

Speciale spantechniek

In het onderzoeksproject heeft het LZH gekeken naar het effect van andere parameterinstellingen bij het lassen van dunne plaat met een gepulste Nd:YAG laser zowel als met een continue lichtstroom. De onderzoekers hebben zowel ferritische als austenitische staalsoorten stomp aan elkaar gelast. Ook folies met een dikte van minimaal 50 micrometer zijn in de testen opgenomen. Hiervoor is een speciale spantechniek ontwikkeld, zodat er geen lasspleet ontstaat.


De juiste parameterinstellingen zijn nu beschikbaar in een elektronische database. Tevens zijn gegevens over de te verwachten lasnaadkwaliteit, de overlapping en de uitkomsten van hardheidmetingen beschikbaar. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de German Welding Society.

 

Hybridelassen verruimd

In het andere project heeft het lasercentrum onderzoek gedaan naar het klassieke MIG/MAG-lassen, een goedkoop lasproces dat echter moeilijk beheersbaar is omdat je onder de lichtboog de positie van de lasnaad moeilijk kunt bepalen. Dat heeft een negatief effect op de laskwaliteit.


Door een laagvermogen laser aan de lichtboog toe te voegen, behaal je veel betere kwaliteit. Dit hybridelassen is al eerder geïntroduceerd. Nu hebben de onderzoekers van het LZH de techniek geschikt gemaakt voor het oplassen van metaal. Jörg Hemsdorf, die het project leidt, hoopt op een verdubbeling van de snelheid bij het laseroplassen.


LZH staat op de EuroBlech in hal 12, stand H25.

 

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts