zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Jonge ondernemer introduceert Friction Welding in de Benelux


Hardenberg, 2 september 2010
Auteur:
Gerard ten Bulte
Berry Fix had met zijn jonge bedrijf Friction Welding Holland een primeur op de TIV. Het Kamper bedrijf is als enige in de Benelux in staat het zogeheten friction welding uit te voeren.

Deze voor de Benelux unieke techniek is deze week goed ontvangen op de TIV. 'Een van de diverse bezoekers aan onze stand op dinsdagavond gaf woensdagmorgen al een opdracht voor het 'friction welden' van 500 producten', vertelt een enthousiaste Fix. 

 

Friction welding (frictielassen) is eigenlijk het samen smeden van twee ferro of non-ferro delen.. Het samen smeden of wrijvingslassen ontstaat door onder hoge druk (600 KN) twee delen ten op zichte van elkaar te laten draaien. Door de warmte die hierbij in beide delen ontstaat worden ze roodgloeiend en kunnen aan elkaar worden gelast, gesmeed.

 

Verschillende materialen 

'Deze verbindingstechniek is uniek in zijn soort', vertelt  Fix. Hiermee kun je - in tegenstelling tot andere verbindingstechnieken - twee  verschillende materialen aan elkaar verbinden. Daarnaast', zegt Fix, 'levert het een perfecte las op en is deze las sterker dan het moedermateriaal.'

 

Marktonderzoek

Berry Fix (25 jaar) startte afgelopen mei zijn eigen bedrijf. Na een gedegen marktonderzoek , met hulp van de PKM, besloot hij zijn energie te richten op het frictie- of wrijvingslassen. Hij huurde een bedrijfspand in Kampen en installeerde er een Thompson (Engels) friction welding-machine, twee handlingrobots voor het aan en afvoeren van het te verbinden materiaal, twee draaibanken en een lasrobot.

 

'Onze machine kan assenmateriaal vanaf een diameter van 20 mm tot 90 mm aan elkaar verbinden.'Als voorbeeld noemt Fix het frictielassen (wrijvingslassen, Friction welds, Reibschweißverbindungen) tussen bijvoorbeeld zuigerstangen en smeeddelen of snijdelen, of de buis en de bodem van hydraulische cilinders.  De opname van de machine is 2.800 mm, buizen en stangen met deze lengte zijn dus geen probleem. De buisdiameter mag maximaal 160 uitwendig zijn.

 

Wij kunnen manarm en manloos werken door ons volledig geautomatiseerde proces (met twee handelingrobots en één extra toegevoegde lasrobot) De Frictielasmachine en de draaibanken worden automatisch gevuld.

 

Friction Welding

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts