zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Hardinge toont vijfassige freesmachine 5AX600 met verschillende opties


Raamsdonksveer, 26 mei 2009
Auteur:
Franc Coenen
Het rendement van een portaalfreesmachine kan met eenvoudige middelen flink verbeterd worden, liet Hardinge zien op zijn open huis. De Benelux vestiging van Hardinge-Bridgeport Machines toonde ook een high end oplossing.

Traditioneel werken is volgens Gerlof Vollema van Hardinge-Bridgeport Machines in veel bedrijven nog altijd de praktijk. Desalniettemin toonde Bridgport de nieuwste vijf-assige 5AX600 machine als primeur op de huisshow. ‘Dit is de eerste machine van dit type in de Benelux', zegt Vollema. Deze machine is op de laatste EMO van 2007 als prototype getoond, maar pas in de loop van verleden jaar in productie genomen. Nu is de machine dus ook in Nederland leverbaar.

 

Het gaat om een vijfassige portaalfreesmachine voor het nauwkeurige en ook zwaardere freeswerk, wat onder andere blijkt uit het standaard 25 kW vermogen (12.000 toeren, optie 15.000 toeren) van de spindel en de tafel voor werkstukken van 600 bij 600 mm met een maximaal gewicht van 300 kilo. De draaizwenktafel is gemonteerd op de Y-as.

 

Manarm verspanen

In combinatie met een robot is de Bridgeport 5AX600 een high end oplossing voor manarm verspanen, die tegelijkertijd geschikt blijft voor het produceren met de man aan de machine. Bijzonder aan het concept is dat de machine aan de voorzijde heel toegankelijk is, omdat je tot aan het bed als het ware in de machine kunt stappen.


Daarnaast kan de machine beladen worden met een kraan vanaf de bovenzijde en bij de koppeling met een robot wordt het raam aan de zijkant vervangen door een automatische deur. Hardinge levert deze machine in twee uitvoeringen: de standaard en een high precision uitvoering, die nog 5 µm meer nauwkeurigheid brengt. In beide uitvoeringen zit er een gekoelde spindel op. De high precision uitvoering heeft nog als extra onder meer gekoelde kogelomloopspindels.

 

Extra vierde as

Een efficiencyverbetering die volgens Gerlof Vollema dikwijls over het hoofd wordt gezien, is het plaatsen van een vierde as op een standaard bewerkingscentrum. Hardinge liet deze oplossing zien op een Bridgeport XR 760, maar ze kan ook op de meeste andere machines geplaatst worden. Vollema: ‘Een vierde as in combinatie met een nulpuntspansysteem is een heel laagdrempelige oplossing om de efficiency van je machines te verbeteren. Met een relatief lage investering kun je het aantal opspanningen reduceren.'


Tijdens de huisshow werd gewerkt met het nieuwste Erowa MTS plus en MTS 81 nulpuntsysteem. Samen met een vierde as vergt dit niet meer dan 30.000 euro aan extra investeringen. ‘Je kunt dan wel vijf vlakken bewerken in twee opspanningen.' Vergeleken met de 100.000 euro meerinvestering voor een vijf-assige machine, is dit zeker in de huidige tijd een aantrekkelijk alternatief voor bedrijven die hun efficiency willen verbeteren.

 

Robotbeladen

De derde mogelijkheid om efficiency te verbeteren, is het beladen met een robot. Voor de integratie van een robot in een productiecel hoeft niemand meer schrik te hebben. De koppeling is technisch volledig uitgewerkt. Op de huisshow was een bewerkingscentrum gekoppeld aan een robot van Cellro , een extra investering van nog geen 70 mille.

 

Welke oplossing de beste is, hangt volgens Gerlof Vollema af van het product, de bewerking en vooral de seriegrootte. ‘Een robot is vooral aantrekkelijk als je deze tussen twee machines kunt plaatsen en je de robot nog een extra handeling kunt laten verrichten, bijvoorbeeld voor een tweede bewerking. Repeterend werk is een voordeel maar met de optie ‘job-management' kunnen ook kleine series zeer efficiënt bewerkt worden door de robot.'

 

Wie veel enkelstuks of kleine series verspaant, kan als alternatief kiezen voor een vierde as en een nulpuntspansysteem, mede omdat dit op bestaande machines - mits niet te oud - kan worden geplaatst. 

Hardinge toont vijfassige freesmachine 5AX600 met verschillende opties'
Van onder naar boven, van links naar rechts: 1. eenvlaksbewerking in een enkelvoudige klem. 2. Een vierde as in combinatie met een wisselsysteem. 3. Robotbelading. 4. Dé high end oplossing is vijfassig bewerken.
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts