zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Indexen metaalbranches fors lager


Deventer, 5 januari 2009
Auteur:
Gerard ten Bulte
De indexen in de metaalgerelateerde branches zakten de afgelopen maand - net als de NEVI PMI - ook flink in.

De FDP BrancheBarometer Plaatbewerking daalde in december naar 27,1 (november: 29,6). De verspaners deden het niet veel beter: de Hamel Verspaningsindex zakte in december naar een dieptepunt van 27,5 (november: 31,7). De Staalfederatie BrancheBarometer Metaalhandel spande de afgelopen maand de kroon met een index van 18,7 (november: 23,0).

Plaatbewerking
Zowel de BrancheBarometer Plaatbewerking , Verspaning als Metaalhandel zijn opgebouwd uit vijf componenten. Met betrekking tot deze componenten zijn voor de Plaatbewerking de volgende conclusies te trekken. De productie in de branche Plaatbewerking ontwikkelt zich veel minder positief ten opzichte van vorige maand. Over de orders denken de inkopers minder positief. De levertijd van de leveranciers is veel korter, De voorraden eindproduct nemen flink af. Tot slot denkt men over de werkgelegenheid veel positiever. De inkoopprijzen, geen onderdeel van de totale BrancheBarometer, nemen flink af volgens de inkopers ten opzichte van vorige maand.

 

Verspaning
Met betrekking tot de vijf componenten zijn voor de Verspanende branche de volgende conclusies te trekken. De productie in de branche Verspaning ontwikkelt zich veel minder positief ten opzichte van vorige maand. Over de orders denken de inkopers veel minder positief. De levertijden van de leveranciers zijn veel korter
De voorraden eindproduct nemen flink af. Over de werkgelegenheid denkt men veel minder positief. De inkoopprijzen, geen onderdeel van de totale Verspaningsindex, nemen flink af.

 

Metaalhandel
In de Staalfederatie BrancheBarometer Metaalhandel zijn ten aanzien van de ontwikkeling van de vijf componenten de volgende conclusies te trekken. De bewerkingen in de branche Metaalhandel ontwikkelen zich minder positief. Over de nieuwe orders denken de deelnemers minder positief. De levertijd van de leveranciers is veel langer. De voorraden nemen flink toe. Over de werkgelegenheid denkt het merendeel van de deelnemers minder positief.

 

De NEVI PMI

 

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts