zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Harder werken om kredietcrisis te weerstaan


Deventer/Veldhoven, 14 oktober 2008
Auteur:
Franc Coenen
‘We zullen allemaal harder aan de zaak moeten trekken, wij en onze klanten', zegt Erik van de Berk van Gühring Nederland. Hij is niet de enige in de metaalindustrie die merkt dat ondernemers voorzichtiger worden. Vraag en Aanbod-journalist Franc Coenen sprak daarover met een aantal metaalondernemers op de beurs Efficiënt Verspanen in Veldhoven.

Afgelopen week is er wat afgepraat over de financiële crisis die de wereld in een houdgreep heeft. Toch merken Nederlandse machine- en gereedschappenhandelaren nog geen serieuze afname van de bestellingen. ‘Je merkt wel dat het bij sommige klanten minder gaat. Vooral in de regio Eindhoven', zegt Van de Berk van Gühring Nederland. Hier zien vooral leveranciers aan ASML en DAF dat deze twee bedrijven minder werk uitbesteden omdat hun orders fors achter blijven. Dat heeft echter niks met de financiële crisis te maken, eerder met de gewone beweging van de conjunctuur. ‘Je merkt dat hierdoor ook onze klanten voorzichtiger worden.' Anderzijds biedt dit de machine- en gereedschappenleveranciers wel de kans om klanten te overtuigen dat er oplossingen zijn die geld besparen. Erik van de Berk merkt dat het thema productiviteit hoog op de agenda staat. En daar laten bedrijven nog steeds kansen liggen. ‘Met de moderne generatie gereedschappen kun je fors besparen.' Als voorbeeld neemt hij een draadfrees, waarmee ook getapt kan worden en aangescherpt. ‘Drie bewerkingen met één gereedschap. Je hoeft dus minder vaak het gereedschap te wisselen. Dat scheelt bij complexe producten soms tot een half uur bewerkingstijd. Dan mag het gereedschap best ietsje duurder zijn.'

 

Aarzeling
Thierry van Oorsouw, salesmedewerker bij De Ridder, merkt dat klanten beginnen te aarzelen en de beslissing over een nieuwe investering uitstellen. ‘Tot nog toe gebeurt dit beperkt. We mogen absoluut niet klagen over dit jaar. Maar je begint de aarzeling te merken.' De Ridder zelf kan dit heel goed opvangen doordat men een breed pakket aan machines heeft, van frees- en draaibanken tot zinkvonkmachines. Waar er vooral veel interesse voor is, zijn de robots, merkt Van Oorsouw. Men wil meer produceren met hetzelfde aantal medewerkers.

 

Branchespecifiek
Richard Hermans van Promas, leverancier van verspanende machines, constateert een zekere tegenstelling in de markt. De meeste toeleveranciers hebben nog veel werk, maar de verschillen per branche beginnen zich af te tekenen. Wie aan de halfgeleiderindustrie, automotive of de grondverzet- en baggerindustrie toelevert, merkt dat het in deze sectoren minder gaat.

‘Dat heeft echter niks te maken met de kredietcrisis. Het komt door de conjuncturele beweging.' Hij merkt wel dat de laatste weken potentiële kopers even de kat uit de boom kijken. Investeringen die niet per se nodig zijn, worden vooralsnog opgeschoven. Vooral bij grote investeringsprojecten bespeurt hij meer voorzichtigheid.‘Dat heeft er alles mee te maken dat de horizon niet meer zo helder is als een jaar geleden.' Volgens hem speelt ook mee dat de inhaalslag qua investeringen inmiddels is gemaakt door de Nederlandse industrie. ‘Bedrijven hebben veel geïnvesteerd. Dat kan niet eindeloos door blijven gaan.' De gevolgen van de crisis zullen zich in de machinebouw pas tegen 2010 manifesteren. ‘De meeste fabrikanten hebben hun orderboeken voor volgend jaar nog goed gevuld. Voor hen zal de vraag zijn: wat gebeurt er komend jaar voor de orders die in 2010 worden geproduceerd.'

 

Impact auto-industrie groter
Eddo Cameraat, directeur van Laagland, denkt eveneens dat het nog te vroeg is om nu al effecten van de financiële crisis te merken. Hij verwacht die effecten wel. ‘Veel machines worden op de een of andere manier gefinancierd of geleased. Daarom zal deze crisis impact hebben. Ik vind het moeilijk in te schatten hoeveel, maar verwacht niet dat het dramatisch zal zijn.' Veel meer impact zal het productiebeleid bij de automobielproducenten hebben op de investeringsbereidheid van de Nederlandse toeleveranciers. De jongste aankondingen door onder andere GM om wereldwijd de productie eind dit jaar stil te leggen, is geen hoopvol teken.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts