zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Vertrouwen industrie slaat volledig om


26 september 2008
VOORBURG/HEERLEN De stemming onder de ondernemers in de industrie is in september omgeslagen. Ook in de zakelijke dienstverlening is de stemming afgezwakt naar 5 procent (augustus 9 %), maar niet zo rigoreus als in de industrie waar het producentenvertrouwen daalde naar -0,5 (augustus nog 4,9).

Dit is de grootste afname in een maand tijd sinds 1985, toen het producentenvertrouwen voor het eerst werd berekend. Het vertrouwen ligt op het laagste niveau sinds medio 2005.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.

De ondernemers in de industrie waren in september zeer pessimistisch over de verwachte productie, terwijl ze in augustus nog zeer optimistisch waren. Het oordeel over de orderpositie was minder positief dan een maand eerder. De mening over de voorraden gereed product veranderde niet en bleef positief.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat de orderontvangsten zijn afgenomen was in september duidelijk groter dan het aantal dat een toename zag. De index orderpositie (de orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) nam iets af. Met 114,5 blijft de index echter hoog.

 

Zakelijke dienstverleners

Over het economisch klimaat waren de zakelijk dienstverleners een fractie positiever dan een maand eerder. In september kwalificeerde per saldo 5 procent van de zakelijke dienstverleners het economisch klimaat als ‘goed', tegen 1 procent in augustus. Niettemin waren ze lang niet zo uitbundig over de economie als in 2007.

Daarnaast staat een wat positievere verwachting over de toekomstige orderontvangst. Het aantal ondernemers dat verwachtte in de komende drie maanden meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken was namelijk fors groter dan het aantal dat een afname voorzag.

De ondernemers voorzien een toename van de werkgelegenheid in hun branche. In september verwachtte per saldo 21 procent van de zakelijke dienstverleners de komende drie maanden mensen in dienst te nemen. Dit is iets meer dan in augustus. Een derde van de ondernemers geeft aan dat een tekort aan arbeidskrachten de zakelijke activiteiten belemmert. Meer dan de helft van de zakelijke dienstverleners zag in september geen belemmeringen voor hun activiteiten.

 

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in de transport?

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts