zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Meer maakbedrijven zien omzet dalen door coronacrisis


Utrecht, 7 mei 2020
Bijna drie kwart van de industriële ondernemers verwacht dat hun omzet in april daalt ten opzichte van de maand ervoor. Een significante stijging ten opzichte van drie weken eerder, toen een derde van de deelnemende bedrijven een omzetdaling (maart versus februari) noteerde. Wel is de verwachte daling nu minder sterk dan drie weken geleden: 25 versus 40 procent.

Dat blijkt uit de tweede ronde van de survey ‘Samen slimmer' onder bijna tachtig ondernemers, die Berenschot in week 17 (20-26 april) uitvoerde.

Een aanzienlijk deel van de ondernemingen in de survey heeft dus te maken met een omzetdaling van 65 procent over een periode van twee maanden. Als belangrijkste oorzaken voor de omzetdaling noemen respondenten ‘de moeizamere verkoop door gebrek aan contactmomenten', ‘vooruitschuiven aankopen en investeringen door onzekerheden' en ‘vraaguitval na hamstergedrag'. Ook het percentage bedrijven dat uitgaat van omzetgroei, daalde van 39 naar zeventien procent en hetzelfde geldt voor de verwachte groei (nu 11% versus 22% eerder).

Uiteenlopende maatregelen

Om de omzetdaling te temperen, overwegen ondernemers uiteenlopende maatregelen: meer inzetten op online verkoop en hanteren van een ‘agressiever verkooptraject', afschalen van producten, verleggen van de keten en het insourcen, uitstel van salarisverhoging en bevriezing van bonussen. Daarnaast is sprake van aanpassing van het businessmodel (verbreding van de marktscope en de dienstverlening), werktijdverkorting, afbouwen van de flexibele schil en een (tijdelijke) vacaturestop. Verder hebben ook meer bedrijven vanwege supply chain-problemen contact gezocht met alternatieve toeleveranciers. Ruim driekwart van de ondervraagde bedrijven krijgt inmiddels enige vorm van overheidssteun. Zo kreeg 43 procent uitstel van belasting betalen en maakt 23 procent gebruik van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).

Loyaliteit

Tegen de verwachting in leidt de huidige crisis vooralsnog niet tot latere betaling door klanten aan leveranciers: 96,4 procent van alle bedrijven hanteren voor toeleveranciers de gebruikelijke betalingstermijn - drie weken eerder was dat nog 92,5 procent. Het aantal toeleveranciers dat de gebruikelijke betalingstermijn aanhoudt wijzigt niet: net als drie weken geleden is dit 92,6 procent. 'De vrees was toch dat laat betalen leidt tot meer laat betalen waardoor hele ketens tot stilstand kunnen komen. Dat gebeurt gelukkig niet. Bijna alle ondernemers zijn loyaal aan elkaar en komen hun verplichtingen gewoon na, ook al voorzien ze dat hun omzet behoorlijk zal dalen of merken ze dat reeds. Vooralsnog geen domino-effect', stelt projectleider Joost Krebbekx.

 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts