zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Duitse machine-export kromp met 1,5 procent in 2019


Frankfurt am Main (DE), 20 februari 2020
De zwakke industriële productie wereldwijd en groeiend protectionisme hebben hun stempel gedrukt op de exportbalans van machinebouwbedrijven uit Duitsland. In 2019 exporteerden de bedrijven voor in totaal 179,8 miljard euro aan goederen. Volgens voorlopige cijfers van het Bundesamt für Statistik lag de Duitse machine-export in reële termen hiermee 1,5 procent lager dan het voorgaande jaar.

Dat meldt VDMA. Met een exportquotum van iets minder dan tachtig procent zijn machinebouwondernemingen uit Duitsland nog steeds sterk aanwezig op de wereldmarkt, maar zijn ze ook afhankelijk van de ontwikkeling ervan. 'Met name internationale handelsgeschillen, toenemend protectionisme en de brexit kater, alsmede de ingrijpende structurele verandering in de automobielindustrie hebben geleid tot onzekerheid en terughoudendheid bij investeringen in veel bedrijfstakken', aldus Olaf Wortmann, economisch expert van de VDMA. 'Gezien het huidige niveau van de inkomende orders bij machinebouwondernemingen is een hernieuwde daling van de export waarschijnlijk voor 2020 als geheel', voorspelde hij.

De Verenigde Staten bouwt positie verder uit

Tussen januari en december is de export naar de Verenigde Staten, het belangrijkste doelland voor Duitse machine-exporteurs, met 4,3 procent gestegen tot 20,1 miljard euro. Dit betekent dat de VS nu 11,2 procent van de totale Duitse machine-export voor hun rekening nemen. In de loop van het jaar is het momentum echter aanzienlijk vertraagd. 'Dit is niet in de laatste plaats te wijten aan het feit dat het handelsgeschil tussen de VS en China ook de industrie in de Verenigde Staten heeft verzwakt', legt Wortmann uit.

In de eerste helft van 2019 groeide de machine-export naar de VS nog steeds met 7,8 procent. In de tweede helft van het jaar was de groei daarentegen slechts ongeveer 1 procent. Desalniettemin was de VS in staat om haar voorsprong op de tweede-rangs verkoopmarkt China uit te breiden.

Coronavirus dempt exportverwachtingen

De Duitse machine-export naar China is met 1,1 procent gekrompen tot 18,8 miljard euro in 2019. De Volksrepubliek heeft een aandeel van 10,5 procent in de totale Duitse machine-export. 'In de tweede helft van 2019 is de groei van de Chinese industrie weer gestabiliseerd en was er hoop dat de handelsoorlog kon worden uitgebannen. Maar nu wordt China geconfronteerd met het coronavirus, waarvan de gevolgen voor de wereldwijde export nog niet te overzien zijn', aldus Wortmann. 'Het coronagevaar zal echter ook in de toekomst het fundamentele belang van de Chinese markt voor onze industrie niet veranderen', benadrukte de economische deskundige van de VDMA.

Frankrijk en Groot-Brittannië gaan verschillende kanten op

De uitvoer naar EU-landen (85,9 miljard euro) bleef in 2019 bijna op het niveau van het voorgaande jaar. De EU-landen waren goed voor 47,8 procent van de totale Duitse machine-export. De belangrijkste partner is hier van oudsher Frankrijk, de nummer drie in de totale exportranglijst. De Duitse machine-exporteurs noteerden een stijging van 5,3 procent tot 12,4 miljard euro in de handel met Frankrijk. 'De Franse investeringen in apparatuur, waaronder Duitse machines, hebben zich in 2019 veel dynamischer ontwikkeld dan het EU-gemiddelde. Een van de belangrijkste redenen voor deze ontwikkelingen is waarschijnlijk het hervormingsbeleid van Macron', legt Wortmann uit. Anders, aan de andere kant, is de export naar Groot-Brittannië. Het politieke getouwtrek over de modaliteiten van de brexit woog zwaar op de export naar het Verenigd Koninkrijk vanaf het tweede kwartaal van 2019. De Duitse exporteurs in de machinebouwsector noteerden van januari tot december een daling van de export met 5,8 procent tot 7,4 miljard euro.


Uitvoer naar Rusland en Turkije

Turkije en Rusland waren niet in staat om het niveau van het voorgaande jaar te handhaven. In heel 2019 is de export van machines naar Turkije met 3,3 procent gedaald tot 3,2 miljard euro. Duitse machinebouwbedrijven leverden goederen ter waarde van 5,3 miljard euro aan Rusland, 1,9 procent minder dan in 2018, hoewel de export van machines naar de twee landen in de tweede helft van het jaar met respectievelijk 5,4 en 4,3 procent toenam. De export naar Japan bleef zich positief ontwikkelen (een stijging van 6,4 procent tot 2,9 miljard euro).

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts