zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Emissies ijzer- en staalgieten kankerverwekkend


Den Haag, 19 februari 2020
Stoffen die vrijkomen tijdens het gieten van ijzer en staal kunnen leiden tot kanker. Dat is een risico voor mensen die werken in fabrieken of andere plekken waar dit proces plaatsvindt.

Dat meldt de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet, naar aanleiding van een onderzoek dat was uitgevoerd op verzoek van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In het advies worden de emissies die ontstaan tijdens het ijzer- en staalgieten in ogenschouw genomen. Individuele stoffen die in de emissie tijdens het ijzer- en staalgietproces kunnen voorkomen worden niet afzonderlijk beoordeeld. Het ijzer- en staalgietproces omvat het maken van mallen, het smelten en behandelen van de basismaterialen, het gieten in mallen, het laten afkoelen van het gegoten materiaal en het verwijderen van de mallen en het afwerken van het gietsel. De ijzer- en staalproducten die hieruit voorkomen kennen een brede toepassing in onder meer de auto- en scheepvaartindustrie, constructie-industrie en verpakkingsindustrie.

Advies

Op basis van de beschikbare gegevens beveelt de commissie aan de emissies van ijzer- en staalgieten te classificeren als mutageen in geslachtscellen in categorie 2 (stof die reden geeft tot bezorgdheid voor de mens omdat zij mogelijk erfelijke mutaties in de geslachtscellen van mensen veroorzaakt).

De commissie concludeert dat beroepsmatige blootstelling aan de emissies van ijzer- en staalgieten kankerverwekkend zijn voor de mens, en beveelt aan deze emissies in categorie 1A (stof is kankerverwekkend voor de mens) te classificeren. De kankerverwekkende effecten worden waarschijnlijk veroorzaakt door een stochastisch genotoxisch werkingsmechanisme.

Het complete advies en onderzoeksrapport is hier te downloaden.
Emissies ijzer- en staalgieten kankerverwekkend'
Stoffen die vrijkomen tijdens het gieten van ijzer en staal kunnen leiden tot kanker, aldus de Gezondheidsraad. (Foto: Rolf Elling)
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts