zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Spaans-Duitse samenwerking in persenbouw


20 januari 2020
Auteur:
Franc Coenen
Een Spaanse machinebouwer en een Duitse automatiseerder die de handen ineenslaan en een metaalpers bouwen die vanaf het begin ontwikkeld is voor automatisering en industrie 4.0: dat is het verhaal achter de samenwerking tussen Fagor Arrasate en Dreher Automation. De Spanjaarden bouwen de Press2Perform pers met automatisering; de Duitsers nemen de verkoop, installatie en service voor hun rekening. En de klant die configureert de installatie zoals die het beste past bij de eigen productie.

In de start-upscene zie je wel vaker samenwerkingen die op het eerste gezicht vreemd lijken. In de machinebouw is dat echter minder gebruikelijk. Zeker niet de manier waarop het Spaanse Fagor en het Duitse Dreher Automation samenwerken. Zowel de insteek voor de ontwikkeling van de Press2Perform persen als het vermarkten van het concept wijken af van wat gangbaar is in de sector. Ze werken alleen zo intensief samen bij de nieuwe Press2Perform. ‘We hebben geen financiële verplichtingen naar elkaar, maar het commitment naar de andere partij is groot', steekt Thomas Kern, Vice President bij Dreher Automation van wal. Hij en Klaus Meier, die sinds drie jaar de Fagor Arrasate vestiging in Duitsland leidt, kennen elkaar al heel lang. Beiden komen bij Schuler vandaan. De samenwerking was dan ook snel beklonken, klinkt het.

Geïntegreerde automatisering

Fagor Arrasate en Dreher hebben de Press2Perform pers (met een perskracht van 6.300, 8.000 of 10.000 kN) vanaf het begin ontwikkeld voor het geautomatiseerd persen van middelgrote en kleinere series plaatwerk. Het idee is ontstaan doordat beide bedrijven merkten dat ze eigenlijk te afhankelijk waren van de automobielindustrie. ‘Daardoor hebben we de sector waar we uit voortkomen een beetje verwaarloosd', geeft Thomas Kern toe. En dat zijn naast de tier 2 en tier 3 suppliers aan de automobielindustrie ook de toeleveranciers aan bijvoorbeeld de witgoedindustrie, of andere sectoren waar de nadruk ligt op kleinere componenten. Dat zijn bedrijven die vandaag de dag geautomatiseerde productie en flexibiliteit zoeken. Dat willen de twee bedrijven met het Press2Perform concept bieden. Doordat het systeem vanaf het begin werd ontwikkeld voor automatisering, zijn allerlei interfaces die je normaal nodig hebt, vervallen. ‘We hebben één besturing voor één systeem', zegt Thomas Kern van Dreher. Zo'n geïntegreerd systeem levert meer productiviteit dan een standaard pers die geautomatiseerd wordt. In de transferopstelling haalt men afhankelijk van het product tot 1,5 slag méér per minuut dan een niet geïntegreerd concept. ‘Dat zijn 900 slagen in één shift.' Dergelijke resultaten zijn tot stand gekomen doordat de Spaanse en Duitse engineers meteen samen aan tafel zijn gaan zitten. ‘Constructeurs kijken dan over de rand van hun eigen bord. Door deze samenwerking komen ze tot heel nieuwe ideeën', zegt Klaus Meier van Fagor Arrasate.

Modulair concept

Press2Perform is een modulair concept, dat de klant zelf kan samenstellen afhankelijk van zijn behoefte. In de configurator kies je eerst tussen een conventionele excenterpers en een servopers. Dan komen de opties zoals besturing, gereedschap, periferiesystemen, toegankelijkheid et cetera. Ook de automatisering kan modulair worden afgestemd op de eigen productie, binnen de standaardoplossingen die er voor de drie groottes zijn. Het systeem is al meteen klaar voor industrie 4.0. Met Smart Connect kan men de belangrijkste parameters continu bewaken maar ook onderhoud plannen. De nieuwe persenreeks levert op dit moment al direct belangrijke data over de productie. ‘Met Smart Connect kun je al heel vroeg afwijkingen aan het contour herkennen en tijdig ingrijpen om de nauwkeurigheid te waarborgen', geeft Klaus Meier als voorbeeld. Hij verwacht dat de komende jaren meer sensoren in machines voor 24/7 bewaking gaan zorgen. Doordat de pers op basis van standaard modules wordt samengesteld, slagen de twee bedrijven erin om maatwerk te leveren en tegelijkertijd doorloop- en levertijden kort te houden. ‘De klant stelt in de configurator zijn eigen pers samen. Hierdoor kunnen levertijden extreem kort zijn', voegt Thomas Kern toe. Dat betekent in dit geval een levertijd van ongeveer een half jaar voor een geautomatiseerde pers.

Vrijheid

Bijzonder aan de samenwerking tussen het Duitse en Spaanse bedrijf is dat ze voor de Press2Perform lijn gezamenlijk optrekken richting de klant, maar voor de andere producten volledig vrij blijven om met andere partners samen te werken. Meier: ‘Het kan gebeuren dat de klant niet voor Press2Perform kiest maar voor een andere Fagor pers en dan een andere automatiseerder wil. Dat kan. We kunnen nog steeds samenwerken met andere partijen in andere projecten.' Het is dan ook absoluut niet te bedoeling om de samenwerking uit te breiden. Vooralsnog lanceren de bedrijven de Press2Perform lijn in de Duitstalige landen omdat men met dit nieuwe product dichtbij de klant wil zitten. Desgevraagd geeft Thomas Kern echter aan dat de Benelux dicht genoeg bij huis ligt.

Spaans-Duitse samenwerking in persenbouw'
De hele lijn is vanaf het begin ontwikkeld voor automatisering, waardoor de standaard interfaces zijn vervallen. De integratie levert een hogere productiviteit.
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts